Rusům docházejí zásoby mobilů. Nové dovážejí „paralelně“, ale některé nejde aktivovat

Mobilní telefony v Rusku citelně podražily a také nabídka je výrazně chudší.

Mobilní telefony v Rusku citelně podražily a také nabídka je výrazně chudší. Zdroj: ČTK

Má-li zákazník z Ruska dost peněz, může si nejnovější iPhone 13 Pro v alpsky zelené barvě jednoduše koupit na stránkách jednoho z největších ruských prodejců spotřební elektroniky Ozon. A to navzdory tomu, že novinka byla uvedena na trh 18. března, tedy poté, co společnost Apple odešla z Ruska a pozastavila prodej nových modelů.

Ozon, stejně jako další celostátní síť prodejen elektroniky Svjaznoj nabízí možnost nákupu nových modelů chytrých telefonů renomovaných značek díky takzvanému paralelnímu dovozu, který na jaře schválila ruská vláda. Spočívá v dovozu vybraného zboží chráněného ochrannou známkou, k němuž nedal majitel ochranné známky souhlas.

iPhone jako luxus

Předválečné zásoby chytrých telefonů by podle odhadů prodejců mohly dojít už v létě. Koncem března přišlo ruské ministerstvo průmyslu a obchodu s řešením, když vypracovalo seznam firem a výrobků, které se budou moci do země dostat v rámci paralelního dovozu.

A to navzdory tomu, že oficiální distributoři výrobků zemi na protest proti válce opustili. Seznam obsahuje desítky kategorií včetně elektroniky, aut a spotřebního zboží. Dnes se na stránkách velkých prodejců elektroniky objevují první ukázky nového zákona v praxi – chytré telefony Samsung a Apple nebo konzole PlayStation, Xbox a Nintendo původem z Kazachstánu, Turecka nebo Spojených arabských emirátů.

Díky paralelnímu importu se síti prodejen Svjaznoj povedlo rozšířit nabídku o zhruba sto dalších položek, informuje ruský list Kommersant. Zařízení mají být o deset až dvacet procent dražší než před válkou na Ukrajině, což není dáno pouze novou logistikou dodávek, ale také celkovým zdražením elektroniky ve světě.

Praxe ovšem ukazuje, že ruští zákazníci se budou muset připravit na mnohem drsnější cenové skoky. Ozon nabízí paralelně dovezený Apple iPhone 13 Pro Max 256 GB za skoro 80 tisíc českých korun, což je více než dvojnásobek ceny na českém trhu.

Regionální komplikace

Ceny zboží vybraných značek se zřejmě zvyšují nejen v důsledku náročnější logistiky, ale i kvůli spekulantům. „V březnu se v Rusku prodalo 1,45 milionu chytrých telefonů. Aktivováno jich ovšem bylo jen 1,1 milionu a není jasné, co se stalo se zbylými 350 tisíci. Myslím, že je potřeba vzít v úvahu možnost spekulace – počet nabídek telefonů na Avitu (online tržiště – pozn. red.) se naopak výrazně zvýšil,“ domnívá se analytik společnosti Mobile Research Group Eldar Murtazin. Potvrzují to i statistiky Avita, podle nichž prodej chytrých telefonů z druhé ruky stoupl v březnu o šestnáct procent.

Kromě vysokých cen se budou muset „zlaté ruské ručičky“ poprat i s dalším problémem. K aktivaci paralelně dovezených telefonů je nutná SIM karta regionu, pro který byl telefon vyroben. Z padesáti tisíc mobilů Samsung dovezených v květnu do Ruska, nešlo pětinu zprovoznit s ruskou SIM kartou. Přístroje byly patrně dovezeny ze zemí Blízkého východu, jižní a jihovýchodní Asie nebo Číny.

„Telefony určené pro země Eurasijského ekonomického svazu (ekonomická unie sdružující Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Ruskou federaci – pozn. red.), jdou ovšem bez problémů aktivovat,“ ujišťuje Murtazin.

Do pětice nejprodávanějších značek mobilních telefonů patří i čínské značky  Realme, Tecno a Xiaomi. Ovšem ani Čína není pro ruské zákazníky stoprocentní jistotou. Čínské technologické společnosti pod tlakem sankcí a dodavatelů snižují svůj podíl na ruském trhu, aniž to veřejně oznámily, informoval začátkem května Wall Street Journal. V březnu tak klesly dodávky čínských telefonů do Ruska téměř meziměsíčně o dvě třetiny.

Je otázkou, zda se Rusko vydá íránskou cestu, kde iPhone zůstává jednou z nejpopulárnějších značek. A to i přesto, že v zemi čelící sankcím není oficiální distributor Applu. Podobně jako teď v Rusku se chytré telefony značek Samsung a Apple dovážejí prostřednictvím paralelního dovozu z Dubaje nebo Ázerbájdžánu. Jejich cena je ovšem dvojnásobná oproti běžné ceně v zemích, odkud se dovážejí. Problém blokace obcházejí íránští prodejci pomocí zahraničních SIM karet a služeb VPN.

Poptávka klesá

Ruská poptávka po chytrých telefonech se okamžitě přizpůsobila skromnější a dražší nabídce – meziročně se od počátku roku do března propadla téměř o polovinu z 2,1 milionu prodaných chytrých zařízení v loňském roce na 1,1 milionu kusů letos.

Podle ruského mobilního operátora MTS se v prvních dvou týdnech května ve srovnání s prvními dvěma týdny v únoru celkový prodej chytrých telefonů v Rusku snížil o 47 procent. Nejvíc propadly prodeje iPhonů, a to o 62 procent. Naopak poptávka po levnějších značkách Realme a Tecno stoupla o třetinu.

Mezery na trhu se ihned chopili také provozovatelé online tržišť, kteří nabízejí použité zboží. Například Yandex.Market oznámil, že začne prodávat použité smartphony s tříměsíční zárukou. Problémem ovšem zůstává přetrvávající nedostatek součástek potřebných pro případnou opravu. Nejvíce scházejí baterie a displeje, a to nejen u iPhonů, ale také u drtivé většiny moderních zařízení.

Také to je jedním z důvodů rostoucího zájmu o program „trade-in“, což představuje výměnu staršího zařízení za novější model. Rusům se to vzhledem téměř dvojnásobnému vzestupu cen některých modelů od začátku války vyplácí. Počet přístrojů vyměněných za novější, často ovšem levnější model v prvním kvartálu stoupl o čtyřicet procent, udává MTS. Mezi nejčastěji vracené značky patří právě Apple a Samsung.

Video placeholde
Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku • Videohub