YouTube celosvětově zablokoval kanály spojené s ruskými státními médii

YouTube celosvětově zablokoval kanály spojené s ruskými státními médii

YouTube celosvětově zablokoval kanály spojené s ruskými státními médii Zdroj: Reuters

Internetová platforma YouTube s okamžitou platností celosvětově zablokovala všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Zdůvodnila to pravidly, která zakazují obsah popírající či zlehčující dostatečně podložené informace o násilných činech, informovala agentura Reuters. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

Provozovatel největší světové platformy pro sdílení videí už na začátku tohoto měsíce kvůli situaci na Ukrajině zablokoval v Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a webem Sputnik.

„Naše pokyny pro komunitu zakazují obsah popírající, zlehčující nebo bagatelizující dostatečně podložené násilné události, a proto odstraníme obsah týkající se ruské invaze na Ukrajinu, který tyto zásady porušuje,“ oznámil mluvčí YouTube Farshad Shadloo. „V souladu s tím s okamžitou platností také globálně zablokujeme kanály na YouTube spojované s médii financovanými ruským státem,“ dodal.

Ruská státní média o válce na Ukrajině mohou referovat jenom v souladu s úřady, tedy jako o „speciální vojenské operaci“. Dva dny po zahájení ruské ofenzivy jim cenzurní úřad Roskomnadzor nařídil, aby smazala své příspěvky s výskytem slov útok, invaze nebo vyhlášení války. V opačném případě riskují pokutu nebo zákaz činnosti. Za šíření „falešných zpráv“ ohledně ruského vojenského angažmá na Ukrajině od minulého týdne v Rusku hrozí až 15 let vězení.