Pod lupou: Genderová nevyváženost v technologiích škodí všem. Lze to změnit

Video placeholde

Na evropském pracovním trhu působí zhruba osm milionů „ajťáků“ s drtivou převahou mužů. Žen je v této profesi necelých dvacet procent, tedy pod dva miliony. Změnu nepochybně nezajistí kvóty, nýbrž například bourání předsudků, jež už od dětství odrazují dívky od technologií. Platí také, že zaměstnavatelé při náboru posil častěji nahlížejí na takzvané „soft skills“ – mimo jiné schopnost se učit – než na samotné „hard skills“, tedy ovládání konkrétní technologie. I to zaznělo v dalším dílu pořadu deníku E15 Pod lupou.

„Děvčata od začátku slyší, že nejsou technicky zdatná, že to není obor pro ně, že jim nejde matematika. U nás na přijímačkách na čtyřleté gymnázium dívky v patnácti letech nemají sebevědomí na to, aby mohly jít studovat IT,“ uvádí ředitelka a zřizovatelka 1. IT Gymnázia Markéta Fibigerová. Připomíná, že informatika na českých školách bývá obvykle vydělena jako samostatný předmět. „Technologie ale musejí prostupovat všemi předměty a být součástí vzdělávání,“ zdůrazňuje.

Byť se může zdát, že apel na větší zastoupení žen v informačních technologiích má kořeny na Západě, trend pochází z protilehlé strany světa. Mnoho žen v IT působí v Číně, Indii, Rusku či Turecku, jak zaznělo v diskusi. K nevšednímu zvýhodnění startupů se ženami v čele přistoupilo také Chile.

„Tím, že jsem žena-zakladatelka startupu, měli bychom tam o pět procent nižší daně,“ podotkla Twigsee Vanda Seidelová. Veškeré daně, které Chile vybere od startupů, vrací do stejné oblasti formou grantů.

Tvrdý boj svádějí firmy o talenty globálně. „Jsme zaměřeni na inovace, jako technologická firma potřebujeme talentů co nejvíce. Čísla nás ale nenaplňují radostí. V EU je osm milionů IT profesionálů, a poměr žen nedosahuje ani dvaceti procent. Předpokládáme, že talentů napříč gendery je mnohem víc,“ poznamenal ředitel korporátní komunikace společnosti Huawei Pavel Košek.

Jedním z důvodů, proč se do IT ženy nehrnou, je i špatná komunikace oboru, jenž je často vykreslován jako kódování či hackování, nikoli jako nástroj k řešení velkých společenských problémů. Zaměstnání v technologiích přitom umožňuje práci z domova, jež může usnadnit sladění pracovního a rodinného života. Více žen v technologiích by bylo prospěšné pro všechny, uvedla podnikatelka, lektorka a aktivistka Linda Štucbartová.

„Česko má pátý nejmenší počet startupů na milion obyvatel v EU. Přitom se chceme z montovny přeměnit na mozkovnu, bez tohohle se ,country for the future‘ nestaneme,“ řekla Štucbartová. Zmínila příklad Izraele, který v rámci pomoci ženám přidal k již zaběhnutým akcelerátorům takzvané preakcelerátory. Tedy programy, které mají ženám pomáhat a motivovat je k přihlášení do akcelerátorů.

Více žen v technologiích by pracovní týmy obohatilo o lepší komunikaci, motivaci nebo o vytváření stmelující atmosféry v týmu – o oblasti, ve kterých jsou ženy často velmi silné, shodli se diskutující. A právě „soft skills“ přikládají zaměstnavatelé čím dál větší význam při nabírání posil.

„Podívejte se na marketéry. Museli se naučit s Facebookem, Twitterem, Instagramem, YouTubem, TikTokem. Bůh ví, co bude za pár let. Nehledíme na to, co člověk umí, ale jak k tomu přistupuje a jak rychle se učí,“ uvedla Seidelová. „Soft skills jsou důležitější. Naučit se můžete všechno. Daleko více sledujeme motivaci,“ doplnila Fibigerová.