Co vám (ne)uteklo: Češi přicházejí o zakázky, stagflace boří sny mileniálů, potraviny zdraží...

Video placeholde

Češi jsou už příliš drazí. Zakázky jim bere zahraniční konkurence. České eldorádo. Zahraniční investoři zasypali zemi penězi, vydělávají na státním dluhu. Stagflace komplikuje miléniálům snění o životě bez práce a odchodu do důchodu ve třiceti.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Češi jsou už příliš drazí. Zakázky jim bere zahraniční konkurence

Extrémně vysoké ceny energií snižují konkurenceschopnost českých podniků. Zatímco tuzemští producenti z mnoha odvětví teprve čekají, zda a případně jak významnou podporu od státu za drahé energie dostanou, řada energetickými náklady méně zatížených zahraničních konkurentů jim už nyní přebírá cenné zakázky. Dosavadní zákazníky českých firem láká na nižší ceny produktů a vyšší spolehlivost dodávek.

České eldorádo. Zahraniční investoři zasypali zemi penězi, vydělávají na státním dluhu

Financování české vlády se letos stále více opírá o peníze ze zahraničí. Jak uvádějí poslední statistiky ministerstva financí, zahraniční investoři drželi koncem července české státní bondy za rekordních 733 miliard korun. Přespolní hráči od ledna do poloviny prázdnin skoupili vládní bondy za 125 miliard korun, takřka z poloviny tak proplatili letošní nárůst vládního dluhu. A zatímco ještě na počátku roku zahraniční věřitelé z každé stovky domácího dluhu drželi něco málo přes 26 korun, koncem července už to bylo téměř o tři koruny více. Česko vnímají jako výnosový ráj na zemi, na pozadí jejich sázek je i víra ve stabilitu koruny. 

Stagflace komplikuje miléniálům snění o životě bez práce a přepisuje zavedené rentiérské triky

Řada příslušníků takzvané generace Y nejen ve Spojených státech si osvojila investiční triky, díky kterým mohla pomýšlet na odchod „do důchodu“ už ve svých třiceti nebo čtyřiceti letech. Teď je ale čeká za jejich životů nevídaná ekonomická výzva. Časy, kdy šlo rychle vydělat až tisíce procent na kryptu, Tesle nebo na memových akciích, alespoň pro tuto chvíli skončily. Nabyté bohatství požírá inflace, nacenění aktiv podkopává růst sazeb a hospodářské zpomalení.

Potraviny prudce zdraží. Skleníky zůstanou prázdné, v obchodech bude chybět zelenina

Evropě nehrozí letos v zimě pouze nedostatek světla a tepla, ale i jídla. Potravin bude v obchodech méně než obvykle a jejich ceny raketově vzrostou. Ve středu na to upozornily velké potravinářské asociace FoodDrinkEurope a PFP společně s evropskou zemědělskou organizací Copa-Cogeca.

Škoda JS a Rolls-Royce si podávají ruce. Zvažují výrobu malých reaktorů pro střední Evropu

Škoda JS, nejvýznamnější tuzemská firma v oblasti jaderného strojírenství, se může podílet na dodávkách malých modulárních reaktorů pro Česko i celou střední Evropu. V pondělí s britskou společností Rolls-Royce SMR podepsala memorandum o porozumění, podle kterého začnou firmy zkoumat možnosti spolupráce v oblasti těchto pokročilých jaderných zdrojů.