Potraviny prudce zdraží. Skleníky zůstanou prázdné, v obchodech bude chybět zelenina

Potraviny budou dál zdražovat a v zimě jich může být v Evropě nedostatek. V regálech obchodů má chybět hlavně ovoce a zelenina.

Potraviny budou dál zdražovat a v zimě jich může být v Evropě nedostatek. V regálech obchodů má chybět hlavně ovoce a zelenina. Zdroj: Pexels

Potraviny budou dál zdražovat a v zimě jich může být v Evropě nedostatek. V regálech obchodů má chybět hlavně ovoce a zelenina.
Potraviny budou dál zdražovat a v zimě jich může být v Evropě nedostatek.
3
Fotogalerie

Evropě nehrozí letos v zimě pouze nedostatek světla a tepla, ale i jídla. Potravin bude v obchodech méně než obvykle a jejich ceny raketově vzrostou. Ve středu na to upozornily velké potravinářské asociace FoodDrinkEurope a PFP společně s evropskou zemědělskou organizací Copa-Cogeca. Dané odvětví je totiž na energetický trh úzce navázané, připomíná deník The Financial Times.

„Zdražování energií, zejména elektřiny a plynu, ohrožuje kontinuitu zemědělsko-potravinářských výrobních cyklů, a tudíž schopnost pokračovat v dodávkách nezbytných zemědělských komodit, potravin a krmiv,“ uvedly tři zmiňované organizace ve společném prohlášení. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!