Co vám (ne)uteklo: Rohlík.cz expanduje, BMW spustí polygon u Sokolova, Shoptet řeší únik dat

Video placeholde

Český startup Productboard koupil tuzemskou softwarovou firmu SatisMeter. Rohlík se chystá na expanzi do Španělska. Ceny bytů v praze ženou kupující do menších měst. BMW spustí koncem června u Sokolova zkušební polygon. Shoptet hlásí podezření na hromadný únik dat o svých zákaznících.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Český jednorožec Productboard vyrazil poprvé na nákupy. Získal český startup SatisMeter

Český startupový jednorožec Productboard uskutečnil svoji první akvizici. Za nespecifikovanou částku získal menší tuzemskou softwarovou firmu SatisMeter. Do ní v minulosti investovala řada velkých jmen, třeba první český startupový akcelerátor StartupYard, zakladatel Česko.Digital Jakub Nešetřil nebo zakladatel firmy Vivantis Martin Rozhoň. Majoritu doposud vlastnili zakládající bratři Jakub a Ondřej Sedláčkovi. Rozhovor s šéfem Productboardu Hubertem Palánem připravil Jan Sedlák.

Rohlík vstupuje do Španělska. Během pěti let tam investuje přes miliardu

Tuzemský e-shop Rohlík.cz se i v době zhoršující se ekonomiky chystá k další expanzi. V druhé polovině roku spustí provoz ve Španělsku, konkrétně v Madridu, a postupem času bude rozvážet potraviny také v Barceloně. Mimo to v katalánské metropoli Rohlík vytvoří technologické centrum, svoji první zahraniční vývojářskou pobočku. Do aktivit ve Španělsku firma Tomáše Čupra investuje v dalších pěti letech přes miliardu korun. 

Drahé byty v Praze ženou lidi do středních Čech. Developeři tam rozestavěli rekordní počet bytů

Vysoké ceny pražských bytů ženou kupující za hranice metropole píše Lucie Staňková. V okolních městech se rozhlížejí nejen ti, kteří chtějí bydlet ve vlastním, ale i zájemci o investiční nemovitost. Zvýšené pozornosti se dostává městům jako Kladno, Mladá Boleslav, Beroun, ale i Kutná Hora nebo Kolín. Příležitosti se proto chopili developeři, ve středočeských městech rozjíždějí výstavbu dalších a dalších projektů a nakupují parcely. 

BMW vypustí první „bavoráky“ na polygon u Sokolova. Simulacemi prověří i elektromobily

Už nejen bagry, na zkušební polygon BMW u Sokolova vyjedou i první bavoráky. Německá automobilka koncem června spustí zkušební provoz v areálu, kde bude testovat nejmodernější autonomní vozy či elektromobily předtím, než je uvede na světové trhy. Projekt za tři sta milionů eur je klíčový jak pro BMW, tak pro Karlovarský kraj, jenž se odklání od uhelného hospodářství a do zkoušek aut budoucnosti vkládá velké naděje.

Shoptet řeší možné úniky dat přes MonkeyData. Obchody zvažují žalobu

Internetové obchody, které využívají služeb největší lokální e-shopové platformy Shoptet s 30 tisícovkami klientů, hlásí podezření na hromadný únik dat o svých zákaznících. Prostředníkem úniku má být společnost MonkeyData a její doplněk, který v rámci platformy poskytuje nástroj k analýze dat. Platforma s firmou spolupráci urychleně ukončila. Ta se ovšem hájí, že jde o dezinterpretaci a k žádnému úniku nedošlo.