Co vám (ne)uteklo: Strnad posiluje v Chorvatsku, Ostrava přilákala Airbus, Hyundai trápí logistika

Do portfolia skupiny Đuro Đaković patří i obrněná vozidla

Do portfolia skupiny Đuro Đaković patří i obrněná vozidla Zdroj: Đuro Đaković

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.
Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.
Nově vyrobené vozy Hyundai se z nošovického závodu automobilky nedaří dostatečně rychle odvážet, takže se odstavná plocha zcela přeplnila více než devíti tisíci nových vozů.
Jan Skopeček, ODS
Job Air Technik v Ostravě
8
Fotogalerie

Strnad s Materou ovládnou výrobce obrněnců. Mošnovský Job Air Technic prohlubuje spolupráci s Airbusem. Nošovický Hyundai má problémy s logistikou. Česko plánuje napojení na polské plynovody. Můžeme se podívat na likviditu komerčních bank v ČNB, říká v rozhovoru Skopeček.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Strnad s Materou v létě ovládnou chorvatského výrobce obrněných vozů

Čeští průmysloví matadoři Jaroslav Strnad a René Matera dokončují své roky trvající balkánské tažení. Poté co letos v lednu Brusel posvětil restrukturalizaci chorvatského výrobce obrněnců Đuro Đaković, by ho české duo mělo už v létě ovládnout. Umožnila to valná hromada, na které akcionáři schválili vytlačení minoritářů, uhrazení minulých ztrát a zvýšení základního kapitálu.

Můžeme se podívat na likviditu komerčních bank v ČNB, říká Jan Skopeček k posílení příjmů státu

Vláda se má držet svého programového prohlášení, v němž se zavázala, že nebude zvyšovat daně. Myslí si to ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Odmítá sektorovou daň pro energetické firmy, kterou navrhují Piráti a STAN, i zvláštní odvod pro banky. Je také proti vyššímu zdanění fyzických osob. „Jsem přesvědčen, že po daňových změnách by vyšší inkaso nevedlo ke snižování zadlužení Česka,“ říká.

Airbus se dohodl s mošnovským Job Airem. Letadla půjdou zákazníkům rovnou z hangárů

Mošnovská opravna letadel Job Air Technic (JAT) prohlubuje spolupráci s Airbusem. Evropský výrobce bude předávat část nově vyrobených letadel zákazníkům přímo ve zdejších hangárech, nikoli ve vlastních továrnách. Obě společnosti zároveň jednají o možném kontraktu na předělávání dopravních letadel na nákladní na ostravském letišti. JAT by také mohl Airbusu poskytovat externí technologické kapacity v době, kdy se jeden ze dvou největších výrobců na světě potýká s kapacitními obtížemi.

Tisíce nových aut obsypaly nošovický Hyundai. Kamioňáků je málo a železnici ochromil požár

Pandemií vyvolaná a válkou na Ukrajině umocněná krize logistiky nepříjemně dopadá i na nošovický závod Hyundai. Jihokorejská automobilka se potýká s železničními výlukami, především pak ale s nedostatkem řidičů kamionů, kteří by nová auta rozváželi z Nošovic k zákazníkům na hlavní evropské trhy. Z výrobní linky automobilky přitom denně sjíždí 1400 vozů. Jediný závod Hyundai v Evropské unii je tak aktuálně obsypán více než devíti tisíci vozy. Kapacita odstavného parkoviště je přeplněná a situace se nelepší.

Česko plánuje napojení na polské plynovody. Kapacita by pokryla většinu tuzemské spotřeby

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje několik variant, jak napojit tuzemskou plynárenskou infrastrukturu na soustavy v sousedních zemích. Ve svém nejnovějším plánu představil investiční projekty na příští dekádu, díky nimž by se Česko do konce desetiletí mělo napojit na polskou a rakouskou soustavu nebo i na slovenský zásobník plynu. Součástí zvýšení energetické bezpečnosti dodávek má být také již ohlášené získání kapacit v připravovaném nizozemském terminálu.