Můžeme se podívat na likviditu komerčních bank v ČNB, říká Jan Skopeček k posílení příjmů státu

Jan Skopeček, ODS

Jan Skopeček, ODS Zdroj: E15 Dominik Kučera

Jan Skopeček, ODS
2
Fotogalerie

Vláda se má držet svého programového prohlášení, v němž se zavázala, že nebude zvyšovat daně. Myslí si to ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Odmítá sektorovou daň pro energetické firmy, kterou navrhují Piráti a STAN, i zvláštní odvod pro banky. Je také proti vyššímu zdanění fyzických osob. „Jsem přesvědčen, že po daňových změnách by vyšší inkaso nevedlo ke snižování zadlužení Česka,“ říká.

Ministr financí a váš stranický kolega Zbyněk Stanjura připustil tento týden v pořadu E15 Cast sektorovou daň pro energetické firmy a komerční banky. Podpořil byste takový návrh?

Jsem proti sektorové dani. Bojoval jsem proti tomuto opatření mimo jiné i v minulém volebním období, když s ním přišla ČSSD. Trojkoalice Spolu má v programu, že nebude zvyšovat daně. Ani v programovém prohlášení vlády se o růstu odvodů nic nepíše. Nemám důvod komentovat nějaké dílčí debaty uvnitř koalice. Mám svůj názor, kterého se držím. Byl jsem zvolen za program nízkých daní, který budu hájit.

V době schvalování programového prohlášení vlády nebyla energetická krize ani válka na Ukrajině. Také inflace byla nižší. Skutečně by kabinet neměl přijmout opatření na posílení příjmů státního rozpočtu?     

Jsem pro pozitivní motivaci. Přiměl bych energetické firmy a banky, aby vyšší zisky reinvestovaly v Česku a neodváděly je do zahraničí. Je to lepší cesta než je trestat za úspěch sektorovou daní. Pošleme tak investorům a podnikatelům zprávu, že může kdykoli přijít nějaká jiná daň v okamžiku, kdy se jim bude dařit a vláda si bude myslet, že se jim daří až příliš dobře.

Ale komerční banky vydělávají na něčem, o co se nezasloužily. Skutečnost, že ČNB už několik měsíců zvedá úrokové sazby, není výsledkem jejich podnikatelského úspěchu.  

Jinou věcí je daň na kapitál, který souvisí s rostoucími úrokovými sazbami ČNB zvyšujícími úrokový diferenciál mezi českým a zahraničním bankovním sektorem. Ten způsobuje, že banky ukládají likviditu v českých korunách do české centrální banky. Připouštím debatu o velikosti přílivu tohoto kapitálu a o jeho případné regulaci  z důvodu spekulativnosti takového přílivu a tedy i stability, nikoliv kvůli vyšším příjmům rozpočtu. Mohlo by se jednat o zdanění úložek komerčních bank u ČNB. Říkám to ale v obecné rovině, nemám v tuto chvíli k dispozici žádná čísla. Sektorovou daň trestající zisky ale odmítám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!