Česko plánuje napojení na polské plynovody. Kapacita by pokryla většinu tuzemské spotřeby

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje několik variant, jak napojit tuzemskou plynárenskou infrastrukturu na soustavy sousedních zemích.

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje několik variant, jak napojit tuzemskou plynárenskou infrastrukturu na soustavy sousedních zemích. Zdroj: Profimedia

Česku by nové trasy pomohly s diverzifikací zdrojů i zvýšením bezpečnosti dodávek.
Do české sítě by podle plánu Net4Gas mohl nově připojený zásobník vtláčet plyn v roce 2024.
Firma NET4GAS, která zaměstnává přes 500 lidí, je ovládaná společností NET4GAS Holdings, která je v držení konsorcia dvou finančních investorů. První z nich je německý Allianz Capital Partners, druhou kanadský penzijní fond Ontario Municipal Employees Retirement System. 
Analytici i politici se shodují, že už nadcházející zimě může kvůli sporům s Ruskem hrozit nedostatek plynu.
5
Fotogalerie

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje několik variant, jak napojit tuzemskou plynárenskou infrastrukturu na soustavy v sousedních zemích. Ve svém nejnovějším plánu představil investiční projekty na příští dekádu, díky nimž by se Česko do konce desetiletí mělo napojit na polskou a rakouskou soustavu nebo i na slovenský zásobník plynu. Součástí zvýšení energetické bezpečnosti dodávek má být také již ohlášené získání kapacit v připravovaném nizozemském terminálu.

Žádný z navržených projektů Net4Gas naneštěstí není v tak pokročilé fázi, aby s energetickou bezpečností pomohl už v nacházející topné sezoně. Nejblíže spuštění je zásobník plynu v ​​Dolních Bojanovicích, který leží sice v Česku, ale dosud sloužil pouze slovenskému plynárenskému přepravci SPP. 

Do české sítě by podle plánu Net4Gas mohl nově připojený zásobník vtláčet plyn v roce 2024. Jeho efekt na energetickou bezpečnost země ale bude omezený. Kapacita zásobníku, který nadále budou používat i slovenští obchodníci, totiž dosahuje pouze necelých sedmi terawatthodin, což je zhruba pětina současné tuzemské zásobníkové kapacity.

Daleko větší dopad by mělo další napojení české soustavy na okolní státy. Například takzvané Česko-polské obousměrné propojení by do tuzemské soustavy mohlo každoročně dopravovat až sedm miliard kubíků plynu, což jsou více než čtyři pětiny tuzemské spotřeby. Propojka by měla využít letos dokončenou moravskou infrastrukturu MCE I.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!