Netradiční benefity, které firmy nabízejí svým zaměstnancům. Brali byste je taky?

ws15, práce

ws15, práce Zdroj: Shutterstock

Některé firmy motivují své zaměstnance nejen výplatou, ale i zajímavými benefity. Snaží se maximálně vyjít vstříc jejich potřebám. Tím si upevňují loajalitu svých pracovníků i celkovou prestiž firmy. Jaké netradiční benefity zaměstnavatelé nabízejí?

Work-life balance

Firmy si začínají uvědomovat, že stres v práci se týká velkého množství zaměstnanců. A ten se může odrážet na jejich výkonu a celkové spokojenosti. Proto se zaměřují na benefity, které podpoří jejich duševní rovnováhu. „Zaměstnanci mají například možnost navštívit kouče ve spřátelené firmě nebo využít služeb maséra. Kromě toho začaly společnosti nabízet kurzy jógy, meditace,“ uvádí web Platy.cz. Třeba společnost Czech News Center hradí svým zaměstnancům online terapie na Hedepy. Některé firmy jdou ještě dál a nabízí neomezené placené volno, aby zaměstnanci mohli načerpat energii a předejít pracovnímu vyhoření.

Zdraví pro mazlíčky

V moderním pracovním prostředí mají své místo nejen lidé, ale i jejich domácí mazlíčci. Populární se stávají tzv. dog-friendly office. Přináší to nejen radost a uklidňující atmosféru, ale také pomáhá snižovat stres zaměstnanců. Novým a inovativním benefitem je placené pojištění domácích mazlíčků. V Česku tuto službu zaměstnavatelům nabízí společnost PetExpert. Zaměstnanci tak získávají dostatečnou finanční ochranu v případě onemocnění nebo úrazu svých miláčků, což zvyšuje jejich pohodu a koncentraci v práci. 

Rodičovství bez stresu

Pro rodiče bývá skloubení práce a rodiny výzvou. Moderní firmy se to svým zaměstnancům snaží usnadnit. V USA se momentálně uchytil trend social freezing. Jde o zmrazení vajíček nebo spermií. Díky tomu mohou lidé odložit rodičovství na později kvůli kariéře nebo nemožnosti najít vhodného partnera. 

V Česku se tento benefit zatím neuchytil, ale společnosti na rodiče myslí také. Nabízí jim třeba možnost nechat dítě na hlídání ve firemních školkách. V podpoře rodičů vyniká firma Lidl, která má pro ně speciální balíček. Dorovnává otcovskou dovolenou do plné výše mzdy nebo hradí volno rodiče dítěte, které jde poprvé do školy. Nabízí ale i další lákavé benefity – full home office, jazykové kurzy nebo letní, vánoční a jubilejní večeře. Více se o kariéře v Lidlu dozvíte na Workspace15.