AfD rozpustila svou organizaci v Sársku kvůli kontaktům s radikály

předsedkyně AfD Frauke Petryová

předsedkyně AfD Frauke Petryová Zdroj: ctk/AP

Celostátní vedení pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) se rozhodlo rozpustit zemskou organizaci strany v Sársku. V pozadí jsou podle agentury DPA informace, které se objevily v médiích, o kontaktech vedení v Saarbrückenu s pravicovými radikály.

Vedení AfD v prohlášení, které vydalo dnes, uvádí, že důvodem pro rozpuštění je „závažné porušení vytčených politických cílů a vnitřního řádu strany“. Mluvčí postižené sárské organizace dal najevo, že se organizace hodlá bránit.

Na počátku problémů sárské AfD byly investigativní informace Sternu o vztazích jejího šéfa Josefa Dörra a jeho zástupce Lutze Heckera s představiteli pravicových radikálů.

Podle časopisu oba byli na podzim loňského roku v úzkém kontaktu s bývalým místopředsedou zemské organizace Národnědemokratické strany Německa (NPD) v Porýní-Falci Saschou Wagnerem a s Ulrike Reinhardtovou, která je aktivistkou skupiny protestující proti migrační politice německé vlády.

AfD zaznamenala výrazný úspěch v nedávných zemských volbách v Bádensku-Württembersku, kde získala 15,1 procenta hlasů, v Porýní-Falci, kde si připsala 12,6 procenta, a v Sasku-Anhaltsku, kde se se ziskem 24,2 procenta hlasů stala dokonce druhou nejsilnější stranou.