Aféry německého autoklubu zlomily vaz jeho prezidentovi, ten rezignoval

Peter Meyer rezignoval na funkci prezidenta ADAC

Peter Meyer rezignoval na funkci prezidenta ADAC Zdroj: CTK

Prezident německého autoklubu ADAC Peter Mayer dnes rezignoval na svou funkci. Informovala o tom zpravodajská televize n-tv. ADAC se v posledních týdnech potýkal s aférou s ovlivňováním ankety o nejoblíbenější německé auto. Kritiku vyvolaly také zprávy o zneužívání letecké záchranné služby představiteli autoklubu k soukromým cestám.

Čtyřiašedesátiletý Mayer, který byl v čele ADAC od roku 2001, dlouho osobní odpovědnost za aféry autoklubu odmítal. Naposledy v neděli uvedl v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, že chce bojovat za očištění autoklubu. Dnes ale ADAC v tiskovém prohlášení oznámil Mayerovu rezignaci, zároveň ale potvrdil, že bude pokračovat v prosazování plánu na obnovu důvěryhodnosti, který Mayer navrhl po vypuknutí aféry.

Vedení největšího německého autoklubu na konci ledna přiznalo, že šéf komunikace firmy Michael Ramstetter v minulých letech svévolně zvyšoval počty hlasů v anketě Žlutý anděl, v níž Němci volí nejoblíbenější vozy pro daný rok. Chtěl tak prý zvýšit prestiž soutěže. Ramstetter po odhalení podvodu rezignoval na svou funkci.

Minulý týden ale německá média přišla s dosud nepotvrzenými informacemi, že ADAC manipuloval i s pořadím vozů v anketě. Největší německé automobilky Volkswagen, BMW a Daimler následně pohrozily vrácením všech Žlutých andělů, pokud se podezření prokáže.

Vedení autoklubu zneužívalo svých funkcí

Důvěryhodnosti autoklubu neprospělo ani odhalení, že jeho vedení používalo k soukromým účelům letecké dopravní prostředky ADAC. Meyer využíval záchranný vrtulník autoklubu ke služebním cestám, což stanovy ADAC umožňují, tisk ale zjistil, že se vrtulníkem nechal dopravovat i domů, což předtím ADAC popíral.

Jedna z vysoce postavených manažerek ADAC zase v minulosti využila záchranářské letadlo ADAC k tomu, aby jejího syna a jeho kamaráda dovezlo na dovolenou v egyptském Šarm-aš-Šajchu, když zmeškali běžnou linku. Manažerka později kvůli zneužití letadla rezignovala, jméno ADAC ale informace dále poškodila.

ADAC má 19 milionů členů a je největším autoklubem v Evropě. Autoklub poskytuje asistenci řidičům, provozuje záchrannou službu a také vydává hodnocení nejrůznějšího příslušenství od dětských autosedaček po pneumatiky.