Afghánistán a Pákistán zasáhlo silné zemětřesení, vyžádalo si téměř tisíc obětí

Zemětřesení zasáhlo východní afghánskou provincii Praktika

Zemětřesení zasáhlo východní afghánskou provincii Praktika Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Afghánské úřady hlásí 950 mrtvých a 610 zraněných poté, co brzy ráno východ Afghánistánu a část sousedního Pákistánu zasáhlo zemětřesení o síle asi šesti stupňů. Informují o tom zahraniční zpravodajské agentury. Otřesy byly podle svědectví publikovaných na internetu cítit od Kábulu až po Islámábád.

Většina obětí je hlášena z jihovýchodní provincie Paktika. „Silné zemětřesení otřáslo čtyřmi obvody provincie Paktika, zabilo či zranilo stovky našich občanů a zničilo desítky domů,“ uvedl na twitteru mluvčí vlády islamistického hnutí Tálibán. To převzalo kontrolu nad Afghánistánem loni v létě za odchodu posledních amerických jednotek, načež se od země odvrátilo mezinárodní společenství. To může zkomplikovat záchranářské a humanitární operace.

Americká geologická služba USGS původně uvedla, že síla zemětřesení dosahovala 6,1 stupně, později údaj upravila na 5,9 stupně. Otřesy podle ní vycházely z hloubky kolem 51 kilometrů a epicentrum se nacházelo na východě Afghánistánu, 44 kilometrů od města Chóst poblíž hranic s Pákistánem. Otřesy pocítilo v okruhu asi 500 kilometrů přibližně 119 milionů lidí v Pákistánu, Afghánistánu a Indii, uvedlo na twitteru Evropské středomořské seismologické středisko (EMSC).

Podle svědectví zveřejněných na internetových stránkách EMSC a uživatelů na twitteru byly otřesy cítit v afghánském hlavním městě Kábulu i v pákistánské metropoli Islámábád. Pákistánské úřady v prvních hodinách po zemětřesení informace o škodách či obětech nezveřejnily.

„Silné a dlouhé otřesy,“ napsal jeden ze svědků z Kábulu na webu EMSC . „Bylo to silné,“ uvedl další svědek z města Péšávar, který leží na severozápadě Pákistánu.