Afrika musí investovat do dětí, jinak bude plná podvyživených a nevzdělaných, říká vdova po Mandelovi

Graça Machelová, vdova po bývalém jihoafrickém prezidentovi Nelsonu Mandelovi

Graça Machelová, vdova po bývalém jihoafrickém prezidentovi Nelsonu Mandelovi Zdroj: Reuters

Pokud africké vlády nezačnou investovat do výchovy dětí, Afrika by se mohla do roku 2050 stát kontinentem, na němž budou žít miliardy podvyživených, rozzlobených, nevzdělaných a nezaměstnaných mladých lidí. Podle britského listu The Guardian to uvedla Graça Mandelová, vdova po bývalém jihoafrickém prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

„Ačkoliv naši mladí lidé mají potenciál k tomu, aby transformovali Afriku, pokud budou zanedbáváni, mohou zhoršit (míru) chudoby a nerovností a ohrozit tak mír, bezpečnost a prosperitu,“ uvedla Machelová, která je šéfkou mezinárodní správní rady Afrického fóra pro dětskou politiku (ACPF).

ACPF má v pátek vydat zprávu, jež posuzuje celkovou zdravotní kondici a životní styl dětí v 52 afrických státech a hodnotí, jak se v zemích dodržují práva dětí.

The Guardian už dnes napsal, že zpráva ACPF zdůrazňuje „pozoruhodné zlepšení“ ve schopnosti přežít a celkového stavu afrických dětí. To zahrnuje i snížení dětské úmrtnosti za posledních 15 let téměř o 50 procent a zlepšení přístupu k základnímu vzdělání. Zároveň však její autoři varují, že podvýživa dětí a nestandardní vzdělávání mohou v mnoha zemích způsobit v budoucnu krizi lidského rozvoje.

„Je zde mnoho důvodů k obavám,“ řekl šéf ACPF Assefa Bequele. „Podvýživa zůstává závažným a trvalým problémem. Jde jednoduše o největší výzvu pro africké děti... Až polovina úmrtí dětí mladších pěti let je spojena s podvýživou. A ačkoliv mnoho afrických dětí navštěvuje školu, nic se zde nenaučí. Dvě z pěti dětí opustí základní školu, aniž by uměly číst, psát nebo základní počty,“ dodal expert.

Nejlépe hodnocené země, které se zasazují o blaho dětí, jsou podle ACPF Mauricius, Alžírsko, Tunisko, Jihoafrická republika, Kapverdy, Egypt, Namibie, Seychely, Svazijsko, Maroko a Lesotho. Nejhůř jsou na tom Jižní Súdán, Středoafrická republika, Čad, Kamerun, Zambie, Libérie, Kongo a další.

Žebříček byl sestaven na základě ukazatelů jako je podvýživa, vzdělání, rozpočty a sociálních ochrana.

Země napříč africkým kontinentem utratí za vzdělávání v průměru čtyři procenta hrubého domácího produktu. Zambie a Středoafrická republika vydají na vzdělávání jen jedno procento HDP, Lesotho a Botswana naopak více než deset procent HDP. Střední školu v Africe přitom nenavštěvuje více než polovina dívek.

Autoři zprávy zároveň zdůraznili, že některé země nedodržují národní, ale i mezinárodní právní dokumenty pro ochranu dětí. Upozorňují především na přetrvávající výskyt dětské práce a dětských manželství a násilí na dětech. Manželský svazek mezi osobami mladšími 18 let je přitom zakázán ve 36 z 52 států. Do manželského svazku ale vstoupí tři z deseti dětí mladších 18 let. V Súdánu se mohou vdávat dívky, které dosáhly věku deseti let.