Air China nakoupí za miliardy dolarů letadla Airbus A320neo

Airbus A320neo

Airbus A320neo Zdroj: Airbus

Výrobní linka Airbusu A320
2
Fotogalerie

Čínská letecká společnost Air China koupí 18 letadel A320neo, což je aktuálně nejprodávanější model evropského výrobce letecké techniky Airbus. Číňané letadla koupí od firmy AFS Investments, což je divize leasingové společnost GE Capital Aviation Services (GECAS). Hodnota zakázky podle čínských aerolinek činí 2,24 miliardy dolarů (přes 49 miliard korun), s dodáním letadel počítají v příštím roce.

Air China uvedla, že nová letadla jí zvýší konkurenceschopnost na domácím trhu, který se rychle zotavuje z dopadů pandemie. K výběru letadel A320neo podle čínského podniku přispěly nízké náklady na financování a také příznivý směnný kurz, uvedla agentura Reuters.

GE Capital Aviation Services (GECAS), která je divizí americké společnosti General Electric (GE), převezme za více než 30 miliard dolarů irská leasingová společnost AerCap. Firmy to oznámily minulý týden. Jejich sloučením vznikne podle vedoucí hráč v leasingu letecké techniky.

Airbus na čínském trhu soupeří s Boeingem. V roce 2019 Air China koupila 20 letadel Airbus A350. Populární model amerického Boeingu 737 MAX zůstává v Číně zatím mimo provoz kvůli haváriím z let 2018 a 2019. V Indonésii a v Etiopii při nich zemřelo 346 lidí. V USA, Evropě a dalších zemích už se tato letadla mohla vrátit do komerčního provozu.