Další starosti pro Boeing. Na mimořádnou kontrolu musí model 777

Boeing 777 společnosti United Airlines

Boeing 777 společnosti United Airlines Zdroj: Reuters

Boeing 777 společnosti United Airlines
Boeing 777 společnosti United Airlines
3
Fotogalerie

Americký Federální úřad pro letectví nařídil mimořádnou kontrolu letadel Boeing 777 po sobotním incidentu v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl z letadla společnosti United Airlines obrovský kus motoru. Opatření se týká pouze Boeingů 777 s motory typu Pratt & Whitney 4000, uvedla agentura Reuters. Pozastavení provozu tohoto druhu letadel doporučila i samotná společnost Boeing.

„Prozkoumáváme všechna dostupná bezpečnostní data ze včerejšího (sobotního) incidentu,“ uvedl v neděli FAA.

Ve Spojených státech má v provozu Boeingy 777 s motory Pratt & Whitney 4000 pouze společnost United Airlines. Ta již ohlásila, že svých 24 letounů postavila mimo provoz.

Totožný typ letadla používají také společnosti v Japonsku a Jižní Koreji. Japonské úřady nařídily zastavení provozu letadel s motory Pratt & Whitney 4000 uvedeným modelem motorů. Dvě japonské společnosti, Japan Airlines a ANA Holdings, provozují 32 těchto strojů.

Boeing v prohlášení uvedl, že podporuje rozhodnutí amerických i japonských úřadů. Podle výrobce je v aktivním provozu 69 exemplářů letadla. Boeing uvedl, že jeho technici spolupracují s úřady na objasnění incidentu.

Výrobce motorů opatření FAA nekomentoval.

V sobotu odpoledne místního času (pozdě večer SEČ) se Boeingu 777, na jehož palubě bylo 241 lidí, krátce po startu z letiště v Denveru porouchal jeden z motorů a začal hořet. Letadlo se bezpečně vrátilo na letiště, ale obrovský kus motoru spadl do rezidenční čtvrti před dveře rodinného domu. Na palubě letadla ani na zemi se nikomu nic nestalo.