Akcie rostou díky stimulům. Zatím

banka, Čína

banka, Čína Zdroj: E15

Čerstvá opatření centrálních bank a víra, že jejich bankéři povolí kohoutky ještě více, popostrčily akciové trhy na nová maxima. Prozatím poslední potvrzenou podporou je slib Evropské centrální banky, že bude odkupovat dluhopisy zemí eurozóny. Současná akciová rallye tak jen potvrzuje, jak moc investoři a trhy stojí a padají s akcemi předních světových centrálních bank, které se staly hlavním motorem ekonomiky a finančních trhů.

Nejcitlivěji na činnost centrálních bank reagují americké akciové trhy. Index Dow Jones minulý pátek posílil na 13307 bodů, dostal se tak nejvýše od prosince 2007, širší americký index S&P 500 posílil na čtyřleté maximum 1438 bodů a technologický Nasdaq se dostal téměř na dvanáctiletý vrchol a sentiment investorů zůstává pozitivní i tento týden.

Podle americké banky JP Morgan Chase natiskly a pustily do světového finančního systému čtyři centrální banky, tedy Fed, ECB, Bank of England a Bank of Japan, od roku 2009 celkem 3,9 bilionu dolarů.

Ještě větší naděje investorů než k nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou se upírají k možnému třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování americké centrální banky Fed. Naděje, že Fed tento týden oznámí spuštění třetího kola kvantitativního uvolňování, pomohly poslat akcie a další riziková aktiva ještě výše.

Velmi pozitivně minulý týden na tyto zprávy reagovaly akciové trhy problémových zemí eurozóny. Španělský či italský akciový index zažily minulý týden jednodenní růsty o čtyři až pět procent. Další kolo tištění peněz by podle mnoha spekulací mohlo být s otevřeným koncem. Fed by tedy dopředu neřekl, kdy nákup aktiv za čerstvé peníze ukončí tak, jako to udělal při minulých dvou kolech kvantitativního uvolňování, během kterých poslal do ekonomiky 2,3 bilionu dolarů.

„Investoři se stali velmi závislí na krocích centrálních bank,“ uvedl pro deník Wall Street Journal Edgar Peters, investiční stratég společnosti First Quadrant z kalifornské Pasadeny. „Takováto podpora finančních trhů a ekonomiky ale nemůže trvat donekonečna, ekonomika se musí začít zotavovat sama,“ dodal Peters.