Akcie Tesly se rozdělí v poměru 5:1. Cena zlata změnila směr

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zlatá horečka skončila

Cena zlata na světových trzích zažila nejprudší mezidenní pokles za posledních sedm let. Vzácný kov je nyní k mání za méně než 1 900 dolarů za trojskou unci. Jeho propad způsobilo především prohlášení prezidenta USA Donalda Trumpa o plánovaném snížení daní, úbytek případů koronaviru v několika amerických státech a příznivá makroekonomická data v Číně.    

Tesla zlevní své akcie

Společnost Tesla známého vizionáře Elona Muska rozštěpí své akcie v poměru pět ku jedné, čímž se o pětinu sníží jejich nominální hodnota. Firma je chce takto zpřístupnit i drobnějším investorům. Stejný krok provedla minulý měsíc také společnost Apple. Levnější akcie Tesly bude možné obchodovat od 31. srpna.    

Británie v recesi

Velká Británie je poprvé od roku 2009 oficiálně v hospodářské recesi. Ekonomika Spojeného království klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 20,4 procenta. Výrazně se propadla také zaměstnanost, která je rovněž nejnižší za posledních 11 let. Konkrétně přišlo v daném období o práci 220 tisíc osob. Nejhůře postižený je sektor pohostinství.   

Jimmy Lai propuštěn 

Hongkongský mediální magnát a kritik Pekingu Jimmy Lai byl dva dny po svém zatčení za spolčování se s cizími silami propuštěn na kauci. Akcie Laiova deníku Apple Daily mezitím zaznamenaly díky podpoře prodemokratických aktivistů čtyřnásobný nárůst své ceny na 1,1 hongkongského dolaru. Apple Daily dnes zároveň vydal 500 tisíc novinových výtisků, což je pětinásobek jeho obvyklého nákladu.