Britská ekonomika je poprvé po 11 letech v recesi. Výrazně propadla

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Profimedia

Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Uvedl to tamní statistický úřad (ONS) na základě předběžných údajů. 

Od ledna do března, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Britská ekonomika, která je šestá největší na světě, je tak poprvé po 11 letech v recesi, která se charakterizuje jako dva kvartály hospodářského poklesu po sobě.

Údaje jsou ale mírně lepší, než se očekávalo. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že hospodářství ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesne o 20,5 procenta a v meziročním srovnání o 22,4 procenta. Propad britské ekonomiky byl ale větší, než pokles 12,1 procenta vykázaný v eurozóně a 9,5 procenta, o kolik se v mezičtvrtletním srovnání snížil výkon americké ekonomiky.

Podle ONS se v červnu začaly objevovat známky ekonomického oživení. Ve srovnání s květnem HDP za tento měsíc přidal 8,7 procenta, uvedl úřad. To je více než osm procent, které odhadovali analytici oslovení Reuters. Meziměsíční údaj za květen byl upraven směrem nahoru na 2,4 procenta z dříve udávaných 1,8 procenta.

V meziročním srovnání byl údaj za červen, kdy se začala uvolňovat protikoronavirová opatření, ale o 16,8 procenta slabší. Ve srovnání s květnem je to nicméně zlepšení – květnový meziroční propad činil 23,3 procenta.

"Ekonomika se v červnu začala vzpamatovávat ... Navzdory tomu zůstal HDP v červnu o šestinu nižší, než v únoru před úderem viru," řekl analytik Jonathan Athow z ONS.

"Dnešní čísla potvrzují, že nastaly těžké časy," uvedl britský ministr financí Rishi Sunak. "Stovky tisíc lidí již přišly o práci a bohužel v příštích měsících mnoho dalších přibude," dodal.

Britská centrální banka minulý týden zveřejnila odhad, že ekonomika země se na svou dřívější úroveň nedostane před posledním kvartálem roku 2021. Varovala také před prudkým růstem nezaměstnanosti.

Británie patří k pandemií nejhůře postiženým evropským zemím. Drastický pokles vykazují i všechny velké ekonomiky eurozóny.