Akcie Twitteru díky Muskovi stouply o 27 procent. Britský Channel 4 je na prodej

Akcie společnosti Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, v pondělí zpevnily o více než 27 procent na 49,97 dolaru. Investoři reagovali na zprávu, že se největším akcionářem firmy stal Elon Musk.

Akcie společnosti Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, v pondělí zpevnily o více než 27 procent na 49,97 dolaru. Investoři reagovali na zprávu, že se největším akcionářem firmy stal Elon Musk. Zdroj: e15.cz

Elon Musk je nejbohatším mužem světa.
Britská vláda se chystá prodat veřejnoprávní televizní stanici Channel 4. Mohla by za ni dostat kolem jedné miliardy liber. Zaměstnanci televize proti privatizaci protestují.
Západ zřejmě uvalí na Rusko další ekonomické sankce. Jedná se o reakci na masakr ukrajinských civilistů v Kyjevské oblasti (na snímku obyvatel města Buča).
Litva je první zemí Evropské unie, která zastavila veškerý dovoz ruského plynu.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Západ zřejmě oznámí nové sankce proti Moskvě

Spojené státy a západní Evropa se chystají uvalit na Rusko další hospodářské sankce. Některé z nich budou patrně oznámeny již během úterý. Jedná se o reakci na vyvraždění civilních obyvatel v Kyjevské oblasti, jež má na svědomí ruská armáda. Zvěrstva si vyžádala více než čtyři stovky obětí. Ukrajinští velitelé ovšem vyjádřili obavy, že ruští vojáci, kteří se od Kyjeva aktuálně stahují k běloruské hranici, mohou po cestě napáchat další podobné masakry. Zabíjení ukrajinských civilistů ostře odsoudil například americký prezident Joe Biden. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval ke zpřísnění sankcí. Španělský premiér Pedro Sánchez připustil, že se Rusové na Ukrajině mohli dopustit genocidy.    

Ruský plyn už do Litvy nepoteče

Litva je první zemí Evropské unie, která se stala nezávislou na ruských energetických zdrojích. Tamní podniky o víkendu přestaly odebírat z Ruska veškerý plyn, aniž by jim to musela nařídit vláda, uvedl v pondělí litevský ministr pro energetiku Dainius Kreivys. Litva se nicméně zbavuje závislosti na ruských fosilních palivech již od anexe Krymu v roce 2014. Rusko loni obstaralo pobaltské republice zhruba čtvrtinu její plynové spotřeby. Ještě před osmi lety to však bylo téměř sto procent. Podle Kreivyse bude stát nyní spoléhat na import zkapalněného zemního plynu (LNG) z Norska a Spojených států. Ke stejnému kroku Litevci vyzvali také ostatní členy EU.        

 

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, dařilo se Twitteru

Burzy s cennými papíry v USA vstoupily do nového týdne růstem. Vzhůru je táhly zejména technologie. Například akcie Twitteru zdražily o více než 27 procent na 49,97 dolaru po oznámení zprávy, že se největším podílníkem této společnosti stal šéf Tesly Elon Musk. Index S&P 500 za pondělí vzrostl o 0,81 procenta. Dow přidal 0,3 procenta a Nasdaq posílil o 1,9 procenta. V plusu včera uzavřely obchodování také všechny hlavní trhy v západní Evropě. Celoevropský STOXX Europe 600 zpevnil o 0,84 procenta. O půl procenta se zvedl německý DAX. Francouzský CAC 40 dosáhl zisku 0,7 procenta a britský FTSE 100 je vyšší o 0,28 procenta.     

Britská vláda chce prodat televizi Channel 4

Britská veřejnoprávní televizní stanice Channel 4 je na prodej. S odvoláním na zdroje blízké vládě Spojeného království o tom informoval deník The Telegraph. Privatizace vlivného média má být součástí širších reforem britského zpravodajského sektoru, které chystají ministři. Případný zájemce by měl za televizní síť zaplatit kolem jedné miliardy liber, tedy asi 29 miliard korun. Koupit by ji mohla třeba konkurenční ITV nebo americká mediální společnost Paramount Global, jež v roce 2014 převzala Channel 5. Zaměstnanci proti prodeji protestují. Channel 4 vznikl už za vlády konzervativní premiérky Margaret Thatcherové. Zaměstnává přibližně tisícovku lidí. Ačkoliv je stanice vlastněná státem, většina jejích příjmů pochází z reklam.  

Tweet dne

„Chcete tlačítko na provádění úprav?“

Miliardář Elon Musk opět vyvolal poprask na sociálních sítích další kontroverzní anketou. Tentokrát naznačuje, že se chystá ovlivňovat fungování Twitteru, v němž nedávno získal významný akciový podíl. 

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci se budou bavit zejména o válce na Ukrajině a také o právech žen v Afghánistánu. 
  • Proběhne jednání ministrů financí Evropské unie. Řešit mají ekonomické dopady ruské invaze na Ukrajinu a celosvětové zdanění firem. 
  • V Miláně začíná mezinárodní veletrh designu a nábytku Salone del Mobile. Potrvá do 10. dubna.