Al-Džazíra nebude vysílat záznam Merahových vražd

Policejní akce na dopadení Mohameda Meraha

Policejní akce na dopadení Mohameda Meraha Zdroj: Profimedia.cz

Policie obklíčila střelce z Tolouse
Policie obklíčila střelce z Tolouse
Policie obklíčila střelce z Tolouse
Policie obklíčila střelce z Tolouse
Čtyři židovské oběti masakru budou pohřbeny v Jeruzalémě
6
Fotogalerie
Katarská televize Al-Džazíra vyhověla žádosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby nevysílala videoznám s řáděním Mohameda Meraha. Stanice navíc slíbila, že přes velký zájem nahrávku neposkytne ani žádným jiným médiím.

„V souladu s etickým kodexem Al-Džazíry, vzhledem k tomu, že video nepřinese žádnou informaci, která už není známá, její zpravodajské kanály nebudou vysílat nic z nahrávky,“ uvedl v prohlášení mluvčí stanice. Šéf pařížské pobočky televize Zied Tarrouche dodal, že zvážil všechna možná rizika zveřejnění a podotkl, že Al-Džazíra není senzacechtivou sítí.

Mladý muž alžírského původu, zabitý minulý týden během policejního zásahu, zaznamenal vraždy sám. Zatím neznámá osoba nahrávku poslala 21. března poštou pařížské redakci Al-Džazíry. Stanice video dostala v pondělí a předložila ho policii, aby jí pomohla s vyšetřováním. Policisté jsou přesvědčeni, že záznam odeslal Merahův komplic. Tarrouche potvrdil, že nahrávka zachycuje všech šest vražd v chronologickém pořadí. Obraz je doprovázen hudbou a citáty z Koránu.

O vraždách Mohameda Meraha čtěte více:

Sarkozy se v případu veřejně angažuje od samého počátku. Slíbil například tvrdý postih radikálů na internetu. Je si vědomý toho, že mu událost může pomoci před blížícími se prezidentskými volbami. Přestože ho Francouzi za zvládání situace vesměs chválí, poslední průzkum nenasvědčuje tomu, že by mu popularita rapidně stoupla.

Jeho úhlavní socialistický rival François Hollande by ho s 28 procenty v prvním kole o půl procenta porazil. V některých dřívějších sondách byl přitom Sarkozy už ve vedení. Ve druhém kole výrazně ztrácí, podobně jako v předchozích šetřeních.