Aljašská vesnice mizí v moři. Jako první v USA zřejmě ustoupí změnám klimatu

Aljašská vesnice Shishmaref mizí pod vodou

Aljašská vesnice Shishmaref mizí pod vodou Zdroj: profimedia.cz

Pobřežní vesnice Shishmaref na Aljašce by se mohla stát prvním osídlením v USA, které klimatické změny donutí ke stěhování. Obyvatelé, jejichž domy postupně mizí pod stoupající hladinou moře, nyní hlasují o přemístění obce.

Shishmaref leží na ostrově v Beringově úžině. Obec a jejích 650 obyvatel donedávna před rozbouřeným mořem chránil led. Ten ale v posledních letech postupně mizí a vlny ostrov doslova odplavují. Růst teplot navíc vede k tání permafrostu, na němž stojí místní domy, píše britský deník The Guardian.

„Za posledních 35 let jsme přišli o 2500 až 3000 (760 až 914 metrů) země kvůli erozi pobřeží,“ uvedl místní obyvatel Esaua Sinnoka v blogu na webu amerického ministerstva vnitra. „V posledních 15 letech jsme museli přemístit 13 domů z jednoho konce ostrova na druhý,“ dodal s tím, že během následujících dvaceti let se pod hladinou moře ocitne celý ostrov.

V právě probíhajícím referendu obyvatelé hlasují o přemístění vesnice na bezpečnější místo. O konkrétní lokalitě se má rozhodnout později na setkání obyvatel. Náklady na celou akci se odhadují na 180 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

„Bezprostřední hrozbě“ zániku kvůli zaplavení mořem a erozi pobřeží čelí podle studie komise Kongresu 31 amerických obcí. Nejméně 12 z nich nyní zvažuje stěhování, Kongres ale upozorňuje, že vláda na podobné projekty neposkytuje dostatek finančních prostředků.