Koncentrace CO2 na zemi je nejvyšší za čtyři miliony let. I na Antarktidě

Polární stanice na jižním pólu

Polární stanice na jižním pólu Zdroj: NOAA

Poslední monitorovací stanice na světě naměřila hodnoty koncentrace oxidu uhličitého přesahujíc 400 částic na jeden milion (ppm). Tolik CO2 bylo v atmosféře naposledy před čtyřmi miliony let, uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu vytrvale narůstá od počátku průmyslové revoluce. Symbolická hranice 400 ppm pro severní polokouli poprvé padla před třemi lety na havajské stanici observatoři Mauna Loa. Loni v březnu tato hranice padla globálně a nyní překonání 400ppm oznámila poslední stanice na světě – observatoř na Jižním pólu.

Loňský celosvětový průměr dosáhl 399 ppm a je tak prakticky jisté, že letos svět hranici 400 ppm překročí v celoročním průměru. Otázkou podle vědců z NOAA zůstává, zda vůbec některý z globálních měsíčních průměrů klesne pod tuto hranici.

Emise oxidu uhličitého nejprve rostou na severní polokouli, na které žije většina obyvatel země. A ačkoliv hodnoty naměřené na Jižním pólu mohu v budoucnu krátkodobě klesnout pod 400 ppm, v celosvětovém průměru nelze nic takového očekávat. „Globální hodnoty CO2 se pod 400 ppm za našeho života nevrátí, a téměř určitě zůstanou vyšší mnohem déle,“ uvedl Pieter Tans z NOAA.

Podle NOAA tempo růstu koncentrace CO2 zrychluje. Loni na havajské observatoři Mauna Loa dosáhlo 3,05 ppm, což je největší meziroční přírůstek od počátku měření před 56 lety. Vědci to částečně přisuzují jevu El Nino, který vyvolal rozsáhlé požáry a vlny suchého a teplého počasí, které všechny způsobují uvolňování zvýšeného množství CO2 do ovzduší.