Amazon kupuje největší arabský eshop Souq.com

Náborová kampaň Amazonu

Náborová kampaň Amazonu Zdroj: Besocial

Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
6
Fotogalerie

Americký internetový prodejce Amazon se dohodl na koupi sta procent akcií dubajského on-line prodejce Souq.com. Agentuře Reuters to dnes sdělily informované zdroje. Souq.com je jedna z nejznámějších internetových značek na Blízkém východě a tvrdí o sobě, že je největším elektronickým prodejcem v arabském světě.

Amazon se na koupi prodejce spotřební elektroniky, módy, zboží pro domácnost a dalších produktů dohodl s jeho akcionáři, uvedly zdroje. Internetový prodej na Blízkém východě se rychle rozvíjí a dopomáhá k tomu mladá a technologicky zdatná populace. Kuvajt, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty patří ke světové špičce v počtu mobilních telefonů na obyvatele.

Ani jedna z firem zprávu nekomentovala. Cenu transakce zdroje nekonkretizovaly. Podle odhadů médií měl Souq.com v době loňského kola investičního financování hodnotu zhruba jedné miliardy dolarů (25 miliard korun).

Amazon získá podle zdrojů převzetím Souq.com aktivity v perspektivním regionu, aniž by musel překonávat složité byrokratické překážky a podepisovat dohody s obchodníky a dodavateli. Šéf Amazonu Jeff Bezos se zajímá o expanzi na rozvíjejících se trzích a v nedávné době firma zahájila operace v Mexiku a investovala v Indii. V oblasti Blízkého východu měl loni internetový prodej tržby kolem 20 miliard dolarů.

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek