Ambasády Kuby a USA se mohou otevřít již koncem května, tvrdí Raúl Castro

Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro

Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro Zdroj: ctk/AP

Kuba a Spojené státy by mohly otevřít své ambasády, jakmile USA koncem května vyškrtnou Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, řekl kubánský vůdce Raúl Castro.

Na konci měsíce, 29. května, uběhne 45 dnů, po které americký Kongres přezkoumával návrh prezidenta Baracka Obamy vyřadit Kubu z amerického seznamu zemí podporujících terorismus. Pozorovatelé podle agentury Reuters neočekávají, že by Kongres návrh zablokoval.

Jednání s USA podle Castra „postupují dobře“. Na konci května bude toto obvinění (z terorismu) zrušeno a my budeme moci jmenovat velvyslance, uvedl Castro.

Obvinění dlouho nezaznělo

Komunistická Kuba se na americký seznam dostala v roce 1982 zejména kvůli podpoře baskické separatistické organizace ETA a kolumbijských povstalců z hnutí FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). Spojené státy nicméně už dlouho neobviňují Havanu, že podporuje terorismus.

Když Obama a Raúl Castro loni v prosinci oznámili oteplení ve vzájemných vztazích, dal šéf Bílého domu najevo, že je ochoten Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus vyškrtnout.