Američané částečně povolí bankám obchodovat s Íránem v dolarech

Výměna íránských riálů za americké dolary.

Výměna íránských riálů za americké dolary. Zdroj: Reuters

Spojené státy plánují v rámci uvolňování sankcí poskytnout Íránu limitovaný přístup k jejich měně. Íránské firmy dosud neměly možnost obchodovat se zahraničními bankami v amerických dolarech, protože ty se obávaly potrestání ze strany USA. Pro Íránce to bude znamenat lepší přístup k dolaru, který je nejvýznamnější měnou světa, obzvláště při obchodování s ropou. Krok je terčem kritiky amerických politiků.

Podle informací deníku Wall Street Journal Washington připravuje plán, v rámci kterého by finanční instituce mohly obdržet licenci pro dolarové obchodování s Íránem. Opatření se ovšem nebude týkat bank z USA, ale pouze vybraných zahraničních institucí.

Evropské i asijské banky se dosud obchodům v dolarech s Íránci vyhýbaly. Zakazuje to totiž americký zákon, a bankám by tak hrozilo potrestání od úřadů v USA. Opatření přichází v okamžiku, kdy se z Íránu ozývají kritické hlasy, že Spojené státy nedostatečně uvolňují ekonomické restrikce a loňská dohoda o omezení jaderného programu nepřináší zemi dostatečné hospodářské benefity.

Nesouhlas mezi republikány i demokraty

Íránský finanční systém je často označován jako místo, kde se odehrává praní peněz a které je napojeno na teroristické organizace.

Vůči opatření se vymezili američtí politici z republikánské i demokratické strany. Prezidentský kandidát Marco Rubio, který již z boje o Bílý dům odstoupil, spolu se stranickým kolegou a senátorem Markem Kirkem poslali americkému ministru financí Jacobu Lewovi dopis, kde ho před přístupem Íránu k dolaru varovali.

Také demokratický člen sněmovny reprezentantů Brad Sherman v dopise prezidentovi Obamovi napsal, že se jedná o „nebezpečný precedent, a není to naposledy, kdy Íránci a jejich obchodní partneři dostanou další úlevu, která není součástí dohody (o omezení jaderného programu).“

Írán se těší na vzájemný obchod. Zatím ale chybí peníze