Američané obvinili z prozrazení informací čtyři osoby. Kultura úniků musí skončit, řekl ministr Sessions

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions Zdroj: Reuters

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions
Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions
Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions
Donald Trump
5
Fotogalerie

Podle amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse z úniků tajných informací na vrcholné úrovni byly už ve Spojených státech obviněny čtyři osoby. Jeho ministerstvo prý ztrojnásobilo počet vyšetřování v této oblasti. Sessions dnes odmítl "kulturu (informačních) úniků" a prohlásil, že úniky tajných informací ochromují schopnost vlády chránit zemi.

Sessionsovi v poslední době vyčítal americký prezident Donald Trump pasivitu v boji s úniky informací a nečinnost v kauze vyšetřování údajného vměšování Ruska do amerických voleb.

"Zaujímáme jasný postoj," řekl dnes Sessions novinářům, když ohlašoval úsilí administrativy bojovat proti "ohromnému počtu úniků podrývajících schopnost naší vlády chránit tuto zemi". "Tato kultura úniků musí skončit," řekl ministr.

Sessions neupřesnil totožnost obviněných, ale uvedl, že byli obviněni z nezákonného vyzrazení utajovaných informací nebo z tajných kontaktů s agenty zahraničních zpravodajských služeb.

Některé z úniků se týkaly vyšetřování možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb, jiné poodhalily vnitřní spory v Bílém domě.

Naposledy unikly přepisy Trumpových telefonátů s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem a australským premiérem Malcolmem Turnbullem mimo jiné o otázkách migrace z letošního ledna.

"Žádná vláda nemůže být efektivní, pokud lidé v jejím čele nemohou důvěrně diskutovat o citlivých záležitostech nebo svobodně s důvěrou hovořit se zahraničními vedoucími představiteli," poznamenal Sessions k poslednímu případu.