Američané v Afghánistánu nekončí, do země pošlou více vojáků

USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)

USA v Afghánistánu (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)
USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)
USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)
USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)
USA  v Afghánistánu (ilustrační foto)
12
Fotogalerie

Americký ministr obrany James Mattis dnes řekl, že podepsal příkaz ke zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. Mattis ale nespecifikoval, o kolik vojáků půjde. Spojené státy mají nyní v Afghánistánu asi jedenáct tisíc mužů a žen ve zbrani, před nedávnem americká média spekulovala, že Washington by mohl do této asijské země poslat až čtyři tisíce dalších vojáků.

"Ano, podepsal jsem příkazy, ale zatím to není kompletní. Jinými slovy: podepsal jsem některé z příkazů pro jednotky, které tam půjdou, ale zatím ještě upřesňujeme, které to budou," řekl dnes Mattis novinářům, aniž by řekl konkrétní číselný údaj.

O posílení amerických vojenských jednotek v Afghánistánu hovořil už minulý týden v projevu prezident USA Donald Trump. Řekl mimo jiné, že zájmem Spojených států ve vztahu k Afghánistánu i k Pákistánu je především zajistit, aby se tyto země nestaly útočištěm pro teroristy ohrožující USA.

Americká média před Trumpovým projevem spekulovala, že by mohlo jít až o čtyři tisíce vojáků. V současnosti mají USA v Afghánistánu asi jedenáct tisíc vojáků, v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na sto tisíc.

Vojenskou intervenci v Afghánistánu zahájil v říjnu 2001 prezident George Bush mladší v reakci na teroristické útoky na USA z 11. září 2001. Koalice vedená Spojenými státy svrhla vládu radikálního hnutí Taliban, které poskytovalo útočiště teroristům ze sítě Al-Káida.

V současné době afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Taliban pomáhá kromě vojáků USA dalších pět tisíc vojáků ze zemí NATO, včetně českých.