Válka s KLDR by prý byla katastrofa. Diplomacie činí pokroky, tvrdí Washington

Dělostřelecké cvičení KLDR

Dělostřelecké cvičení KLDR Zdroj: reuters

James Mattis, ministr obrany
James Mattis
Donald Trump
11
Fotogalerie

Válka se Severní Koreou by byla katastrofou a Spojené státy stále upřednostňují diplomatické řešení sporu. V době, kdy si Bílý dům a Pchjongjang vyměňují ostré výhružky, to prohlásil americký ministr obrany James Mattis. Americká diplomacie podle něj činí v přístupu ke KLDR pokroky. Zároveň ovšem citovala nejmenované americké činitele, kteří dnes potvrdili, že USA pokračují v přípravě rozsáhlého vojenského cvičení s jihokorejskou armádou, které Pchjongjang označuje za přípravu na válku.

Napjaté vztahy mezi oběma zeměmi se v těchto dnech vyhrotily poté, co prezident Donald Trump opakovaně pohrozil KLDR možným úderem v případě pokračování výhružek. Pchjongjang naproti tomu oznámil, že chystá podrobný plán raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Mattis ve čtvrtek večer během návštěvy Kalifornie prohlásil, že je jeho povinností jako ministra obrany být připraven na možný konflikt, který by ale podle něho byl bezpochyby katastrofou. Ministr zahraničí Rex Tillerson a velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová však vedou jednání, která "mají diplomatický tah a dosahují diplomatických výsledků", řekl Mattis.

Nejviditelnějším výsledkem diplomatických akcí v posledních dnech bylo sobotní rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o nových sankcích proti KLDR. "Jak často vidíte Francii, Čínu, Rusko a USA v nějaké věci hlasovat jednomyslně?" naznačil Mattis, v čem vidí zmíněné pokroky.

Spor mezi USA a KLDR se vyhrotil po sérii severokorejských raketových testů. Pchjongjang nedávno pohrozil, že disponuje balistickou střelou schopnou dosáhnout jakéhokoli místa na americkém území. Trump poté přišel se sérií ostrých výroků, v nichž KLDR mimo jiné varoval před "ohnivou zlobou, jakou svět neviděl".

Američtí vojenští představitelé dnes potvrdili, že USA neustoupí od příprav každoročních společných manévrů s jihokorejskými jednotkami. Vzdušné, pozemní a námořní cvičení by mělo proběhnout od 21. do 31. srpna a zúčastní se jej desetitisíce vojáků obou zemí.

Zatímco Washington manévry označuje za test připravenosti na obranu proti případné agresi KLDR, Pchojongjang hovoří o ohrožení vlastní bezpečnosti a obvykle reaguje novými raketovými testy.