Američané v čele s Albrigtovou prý kupují podniky v Kosovu

Madeleine Albrightová, zdroj Profimedia.cz

Madeleine Albrightová, zdroj Profimedia.cz Zdroj: Profimedia.cz

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a další významní američtí politici podle chorvatského tisku skupují klíčové podniky v Kosovu. Deník Jutarnji list se pozastavuje nad přílivem amerického kapitálu do Kosova.

Společnost Albright Capital Management, jejíž vlastníkem je Albrightová, se údajně s dalšími osmi společnostmi účastní privatizace kosovského Telekomu. Podle zákulisních informací je údajně výběrové řízení ušité na míru právě firmě Albrightové, která se výrazně angažovala v řešení otázky nezávislosti této balkánské země.

Privatizace kosovského Telekomu byla nedávno už skoro dokončena, když náhle odstoupil chorvatský Telekom, většinově vlastněný německým Deutsche Telekom. Němečtí investoři ustoupili údajně proto, že bývalí šéfové firmy jsou v Kosovu trestně stíhaní za korupci.

Přivýdělek Albrightové

Kosovský Telekom má více než milion předplatitelů v mobilní síti a asi 100 tisíc uživatelů pevných linek. Albrightová už loni vydělala 20 milionů eur (přibližně 485 milionů korun) díky prodeji vlastnického podílu v telekomunikační firmě Ipko slovinskému Telekomu.

Podle chorvatského deníku je americký vliv v Kosovu obrovský už od roku 2000. Například generál NATO Wesley Clark, který velel spojeneckým operacím při kosovské krizi v roce 1999, se chystá koupit hnědouhelné lignitové doly a zabývat se výrobou kapalného paliva z tohoto méně kvalitního uhlí.

Kosovo je páté ve světovém žebříčku nalezišť lignitu, ale výrobě paliva se ve světě věnují jen čínští experti. Jutarnji list Clarkův záměr považuje za nebezpečné experimentování v balkánském teritoriu.