Američany čekají nejdůležitější volby, tvrdí Obama. Polovině malých podniků v Evropě hrozí do roka bankrot

Barack Obama na středečním mítinku v Pensylvánii řekl Američanům, že nadcházející prezidentské volby ovlivní USA na několik příštích desetiletí. Trumpa nazval „bláznivým strýčkem“.

Barack Obama na středečním mítinku v Pensylvánii řekl Američanům, že nadcházející prezidentské volby ovlivní USA na několik příštích desetiletí. Trumpa nazval „bláznivým strýčkem“. Zdroj: e15.cz

Až polovina malých a středních podnikatelů v Evropě může do roka zbankrotovat. Tvrdí to nová americká studie.
Rizikovým investicím v Americe se ve středu moc nedařilo. Výjimkou byl například PayPal, jehož akcie vyrostly o 5,5 procenta. Platforma nově umožní platby v kryptoměnách.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Obama podpořil Bidena

Bývalý prezident USA Barack Obama vystoupil na mítinku v Pensylvánii, kde podpořil kampaň demokratického kandidáta Joea Bidena. Stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa označil za „bláznivého strýčka, který podporuje rasisty a není schopen seriózně zastávat úřad prezidenta“.

Probíhající volby pak Obama považuje za nejdůležitější, v nichž kdy budou současní Američané hlasovat. Trump se mezitím setkal s voliči v Severní Karolíně a ve svém projevu ostře kritizoval jak Bidena, tak Obamu. Už 42 milionů Američanů odevzdalo ve volbách svůj hlas. Podle průzkumů by měl stále s přehledem vést Biden. V několika klíčových státech ovšem zůstávají šance obou kandidátů vyrovnané.      

Thajský premiér dostal ultimátum

V Bangkoku navzdory vyhlášení nouzového stavu a zákazu shromažďování z minulého týdne nadále probíhají bouřlivé pouliční protesty. Předseda thajské vlády a někdejší šéf vojenské junty Prajutch Čan-Oča ve středu večer promluvil k demonstrantům a vyzval je k „ukončení násilností“. Na oplátku jim slíbil, že nouzový stav zruší. Nadále však odmítá rezignovat. Vůdcové protestů mu dali třídenní ultimátum na podání demise, jinak hodlají v demonstracích pokračovat. Od 13. října bylo v hlavním městě Thajska v souvislosti s protivládními protesty zatčeno kolem osmdesáti lidí.    

Z trhů a burz 

Akcie obecně klesaly, dařilo se PayPalu

Americké burzy ve středu oslabily. Index S&P 500 klesl o 0,22 procenta. Dow Jones odepsal 0,35 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 0,28 procenta. Hlavní hybatelé trhů se na směru neshodli. Zatímco Facebooku, Alphabetu nebo Tesle, která včera oznámila své příznivé čtvrtletní výsledky, se dařilo, Amazon či Apple zakončili obchodování v mínusu. Výrazně včera vyrostly akcie PayPal Holdings. Platforma pro digitální převody peněz si polepšila o 5,5 procenta na 213,07 dolaru za akcii. PayPal včera oznámil, že umožní provádění plateb i nákupy a prodej v kryptoměnách.   

Evropské akcie se propadly potřetí za sebou a panevropský index STOXX Europe 600 se po oslabení o 1,29 procenta dokonce dostal na nejnižší hodnotu za poslední tři týdny, 360,79 bodu.     

Drobní podnikatelé v ohrožení

Polovina malých a středních podniků v Evropě může v příštím roce zbankrotovat, pokud během něj nedojde k ekonomickému oživení. S odvoláním na výzkum společnosti McKinsey & Company o tom píše agentura Bloomberg. Studie dále tvrdí, že jedna z pěti firem ve Francii a Itálii skončí v následujících šesti měsících v insolvenčním řízení. V současné době se až 70 procent menších evropských podniků kvůli pandemii potýká s nižšími příjmy. Ve státech jižní Evropy je jich ještě více.      

Tweet dne

„Poměr dluhu vůči HDP je na rekordních číslech.”

Trevor Noren, ředitel nezávislé výzkumné organizace 13D Research upozorňuje, že rozvinuté světové ekonomiky se kvůli pandemii COVID-19 dostali na rekordní zadlužení vůči hrubému domácímu produktu, které je nyní vyšší než v době druhé světové války. Třeba ve Velké Británii dosáhl veřejný dluh v první polovině letošního roku na 2,06 bilionu liber, tedy přes 62 bilionů korun, což je 103,5 procenta tamního HDP. Nejvíce za posledních šedesát let.      

Stane se dnes

  • Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dnes zveřejní největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola, největší letecká společnost American Airlines Group či globální lídr mezi výrobci hraček - americký Mattel.
  • Právní výbor amerického Senátu hlasuje o tom, zda doporučí soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou do Nejvyššího soudu USA. Očekává se, že Barrettová doporučení získá.
  • Odpoledne začíná dvoudenní videokonference ministrů obrany zemí NATO. Zabývat se budou mimo jiné zvyšováním výdajů členských států na obranu nebo přípravou společné vesmírné strategie.
  • Kyrgyzstán by mohl oznámit datum nových prezidentských voleb, po rezignaci Sooronbaje Žeenbekova. Poslanci se zatím nedokázali dohodnout, zda budou 10., nebo 17. ledna 2021.