Americká ekonomika citelně zvolnila. Může za to zahraniční obchod

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ekonomika spojených států ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 2,6 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve růst v přepočtu na celý rok činil 3,2 procenta. Hlavní příčinou je vzestup deficitu zahraničního obchodu a zpomalení růstu zásob ve firemním sektoru. Ve svém rychlém odhadu to v pátek uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Analytici, které oslovila agentura AP, očekávali zpomalení tempa růstu pouze na 2,8 procenta. Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,3 procenta, o rok dříve růst dosáhl 1,5 procenta. Průměrné roční tempo od konce krize dosahuje 2,2 procenta.

O růst ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí se zasloužil hlavně nejrychlejší růst spotřebitelských výdajů od jara 2016 a také velký nárůst bytové výstavby. Spotřebitelské výdaje, které se na hospodářské aktivitě podílejí zhruba 70 procenty, se zvýšily o 3,8 procenta po růstu o 2,2 procenta v předchozím čtvrtletí.

Investice firem do nových závodů a zařízení se zvýšily o 6,8 procenta a výdaje na bytovou výstavbu po dvou čtvrtletích poklesu vzrostly o 11,6 procenta.

Značný nárůst deficitu obchodní bilance však z růstu ekonomiky ukrojil 1,1 procentního bodu a dalších 0,7 procentního bodu padlo na vrub slabšího tempa budování firemních zásob.

Daňová reforma by se letos měla promítnout do zrychlení tempa hospodářského růstu. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa tvrdí, že daňové škrty, deregulace a tvrdší prosazování obchodní legislativy zvedne HDP v následujících letech alespoň na tři procenta. Trump je přesvědčen, že reforma bude pro ekonomiku "raketovým palivem" a že Američany povzbudí k větším výdajům a podniky ke zvyšování investic.

Mnozí ekonomové se ale domnívají, že svižný růst bude jen krátkodobý a že ke zvýšení HDP v letošním roce přispěje asi 0,4 procenta a v příštím roce kolem 0,2 procenta. Růst úrokových sazeb kromě toho podle nich vrátí tempo růstu na zhruba 2,2 procenta.