Trumpův rok: prezident se chlubí ekonomickým růstem, stát ale skončil v platební neschopnosti

Americký prezident Donald Trump jednal se senátory o migrační reformě

Americký prezident Donald Trump jednal se senátory o migrační reformě Zdroj: Reuters

O víkendu to byl přesně rok od chvíle, kdy se stal americký podnikatel Donald Trump hlavou Spojených států. Svůj životní milník oslavil několika tweety, ve kterých připomněl své dosavadní úspěchy a jejich vliv na ekonomiku. Zapomněl však zmínit situaci, do které se USA po pěti letech znovu dostaly. Po neschválení rozpočtu vláda skončila v platební neschopnosti, které značně omezuje chod jednotlivých úřadů. 

O rozpočtu jednal Kongres již několik měsíců, běžně má být hotový v průběhu října. Obě komory se však nebyly na podobě rozpočtu schopné dohodnout, definitivní podobu rozpočtu tak politici odkládali pomocí dočasných provizorních opatření. Na finální podobě se však zákonodárcům nepodařilo dohodnout ani minulý týden, a to přesto, že mají republikáni v obou komorách většinu.

V horní komoře totiž několik z nich podpořilo demokraty, kteří sestavení rozpočtu podmiňují ochranou přistěhovalců, jež se do země dostali jako děti.

Prezident Trump

Osobnost Donalda Trumpa přitom hraje v celém sporu zásadní roli. Je to právě on, který již v rámci své předvolební kampaně brojil za výstavbu zdi na hranici s Mexikem, jež by měla USA ochránit před přílivem levné pracovní síly, jež by brala práci Američanům.

Ekonomika Spojených států přitom v současnosti dále roste, což Donald Trump považuje za jeden z největších úspěchů ročního působení v křesle hlavy státu. Nezaměstnanost napříč USA se nyní pohybuje kolem 4,1 procent, tedy na nejnižší úrovni od začátku tisíciletí.

Magazín Economist však Trumpovo nadšení mírní. Už při nástupu současného prezidenta do úřadu byla nezaměstnanost pod pěti procenty, její snižování v průběhu uplynulého roku tak ekonomové připisují především obecnému ekonomickému růstu, který se v minulém roce pohyboval kolem tří procent.

Problémy růstu

Data z minulého roku však ukazují, že za poklesem nezaměstnanosti stojí především obsazení nejhůře placených pozic, zatímco ke zlepšení v kvalifikovaných oborech nedošlo. Odborníci tak poukazují především na nutnost růstu produktivity práce, které se však podle analýzy britského Guardianu již několik let nekoná.

Ekonomika ve Spojených státech se přitom potýká se stejnými problémy jako v Česku. I přes velmi nízkou nezaměstnanost a hospodářský růst totiž zaměstnavatelé nepřistupují k významnějšímu navyšování mezd.

Na vrcholu byl růst těsně před nástupem Trumpa do úřadu, kdy mzdy rostly téměř tříprocentním tempem, v současnosti jsou o půl procenta níže. I přes nízkou nezaměstnanost tak zatím firmy očividně nepociťují nedostatek volné pracovní síly na trhu, což je nenutí mzdy zvyšovat.

Prezidentský vliv

Dalším z významných úspěchů, které ekonomika za doby vládnutí prezidenta Trumpa zaznamenala, je růst akciových trhů. Ty podle indexu Dow Jones vzrostly za poslední rok o pětinu, analytici se přitom shodují, že zvolení prezidenta na ně mělo jasný vliv.

Americké firmy si totiž od zvolení Donalda Trumpa slibovaly nárůst státních zakázek. K němu nakonec tak výrazně nedošlo, Trump si však velké společnosti získal nedávným snížením korporátní daně, které společně s růstem ekonomiky a současnou strategií Fedu nárůstu ceny akcií napomáhaly.

Nové zdanění velkých firem přitom mělo být v minulosti ještě větší a radikálnější, stejně jako mnoho dalších ekonomických plánů Donalda Trumpa. Ty se měly dotknout především zahraničního obchodu. Příkladem může být například vztah současného prezidenta k severoamerické zóně volného obchodu NAFTA. Z té chtěl Trump původně vystoupit, nakonec se však jednání přesunula k jejímu přehodnocení. Podobného osudu se dočkaly i jiné mezinárodní smlouvy, v budoucnu však může být situace odlišná.

Trump se dlouhodobě vymezuje vůči Číně, v minulosti již několikrát avizoval snahu zavedení vyšších celních poplatků na zboží z nejlidnatější země světa. Těmi chce americký prezident čínské podnikatele za krádeže duševního vlastnictví amerických firem. Téma Číny rezonovalo také v kauze elektronického gigantu Apple, jež vlivem politiky amerického prezidenta vrací část svého podnikání do USA. Stejně jako mnoho dalších firem. Podle kritiků však Trump těmito kroky napomáhá především velkým korporacím a ne obyčejným lidem.

To však neznamená, že běžné Američany čekají špatné časy. Ekonomické výhledy pro letošní rok jsou spíše optimistické, a to bez ohledu na skutečný vliv amerického prezidenta.

Schumer: Demokraté odhlasují další financování vlády do 8. února

Američtí demokraté po třech dnech vyjednávání s republikány podpoří návrh na další financování vlády. V Kongresu to dnes oznámil šéf demokratických senátorů Chuck Schumer. Vládní úřady byly bez peněz od půlnoci z pátku na sobotu, demokraté svůj souhlas podmiňovali ochranou přistěhovalců.

"Za několik hodin bude mít vláda peníze," řekl Schumer z tribuny Senátu. Podle televize CNN návrh na ukončení rozpočtového provizoria rychle získal dostatečný počet hlasů. Při hlasování ho podpořilo 81 ze stovky senátorů.

Finanční toky budou podle senátního návrhu otevřeny do 8. února. Demokraté očekávají, že do té doby se podaří dojednat s republikány dohodu chránící před deportací přistěhovalce bez práva trvalého pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti.

Bílý dům přivítal, že "demokraté dostali rozum". Podle mluvčí Sarah Sandersové lze očekávat, že prezident podepíše zákon o dalším financování vlády ještě dnes. Mluvčí ale upozornila, že Trump "přistoupí na dlouhodobou dohodu o přistěhovalectví jen a pouze v případě, že bude dobrá pro stát".

Vzhledem k tomu, že Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh na další financování vlády do 16. února, bude muset o senátním návrhu znovu hlasovat, neboť je v něm uvedeno jiné datum.

Podle amerických médií byli republikánští vyjednávači v kontaktu s demokraty celý víkend až do dnešního dne. Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell dnes vyjádřil naději, že se podaří dojednat dohodu nejen o programu DACA, který mladé přistěhovalce chrání, ale také o hraniční zdi, vojenském rozpočtu, výdajích na likvidaci živelních pohrom a dalších rozpočtových otázkách.

Bílý dům dal najevo, že o programu DACA hodlá diskutovat až v okamžiku, kdy bude financování vlády obnoveno. Prezident Donald Trump se podle amerických novinářů od pátku na veřejnosti neobjevil, demokratické senátory údajně ani nekontaktoval. Neodcestoval na obvyklý víkendový pobyt na Floridu.

Objevily se rovněž zprávy, že bude muset kvůli problémům s rozpočtovým provizoriem odložit cestu do švýcarského horského letoviska Davos, kde se má od středy účastnit Světového ekonomického fóra. Mluvčí Sandersová ale dnes novinářům řekla, že do Švýcarska šéf Bílého domu odcestuje podle plánu.