Americká ekonomika klesla, poprvé od poslední recese v roce 2009

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ekonomika Spojených států v posledním čtvrtletí minulého roku oproti všem předpokladům poklesla. Je to první její propad od recese v letech 2007 až 2009. Mohou za to přiškrcené vládní výdaje a firmy, které snížily doplňování zásob.

Hrubý domácí produkt od října do prosince poklesl desetinu procenta, zatímco v předcházejícím kvartále rostl o 3,1 procenta, uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonomové v průměru předpokládali, že hospodářství poroste o 1,1 procenta, ani jeden za expertů dotázaných agenturou Reuters přitom nepředpověděl propad hospodářství.

Ekonomiku výrazně zpomalila bouře Sandy, která zasáhla severovýchod USA včetně hlavních aglomerací. Podle odborníků z HDP ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 ukrojila půl procenta. Hospodářství poškodila i hrozba pádu z takzvaného fiskálního útesu, kterou zákonodárci odvrátili až na poslední chvíli. Pokud by se s Bílým domem nedohodli před koncem roku, rozběhl by se systém automatických vládních úspor a zvyšování daní.

Zdaleka nejvíce se ale na zpomalení ekonomiky podepsaly firmy, které se na začátku podzimu přezásobily a ve čtvrtém čtvrtletí doplňovaly skladové zásoby jen minimálně. Při vyloučení tohoto negativního vlivu by ekonomika rostla o 1,1 procenta.

Nepomohly ani škrty ve vládních výdajích. Armáda utratila o 22,2 procenta méně, což je největší pokles od roku 1972. Celkové výdaje vlády klesly o 6,6 procenta. Před několika dny Pentagon odhalil plán dalších škrtů. Během příštích deseti let by americká armáda měla zeštíhlet o 100 tisíc vojáků a omezit výdaje na techniku. Díky tomu by měla ušetřit 487 miliard dolarů.

Vývoj HDP USA od poslední recese:Vývoj HDP USAVývoj HDP USA | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Ne všechny příchozí zprávy jsou ale špatné. Výdaje domácností a investice podniků posílily, významně stouply prodeje počítačů a aut. Také realitní trh naznačil, že se možná po letech propadů vydá vzhůru. Soukromé investice do bydlení v uplynulém čtvrtletí stouply o 15 procent.

Za celý rok 2012 americká ekonomika rostla o 2,2 procenta. To je sice v porovnání s předloňským rokem o 0,3 procenta více, tempo oživování ekonomiky je ale v porovnání s předchozími krizemi amerického hospodářství stále pomalé. Ekonomové se shodují na tom, že pro výrazné snížení nezaměstnanosti by bylo třeba, aby americká ekonomika dlouhodobě rostla alespoň o tři procenta.