Americká SEC bude Obamova

Elisse Walterová

Elisse Walterová Zdroj: profimedia.cz

Mary Schapirová, předsedkyně americké komise pro cenné papíry (SEC), oznámila, že po čtyřech letech ve funkci příští měsíc odstoupí a odejde také z orgánu dohledu nad klíčovými americkými bankami. Schapirová vládla dohledu nad finančním trhem a děním na Wall Street v průběhu finanční a následné hospodářské krize.

Obama rychle utnul spekulace o jejím nástupci. S platností od poloviny prosince vedením komise pověřil komisařku SEC Elisse Walterovou, členku Demokratické strany. Walterové končí mandát na konci příštího roku. „Jsem přesvědčen, že zkušenosti Elisse budou komisi prospěšné. Jsem rád, že souhlasila, že nám pomůže a povede ji,“ prohlásil Obama. Očekává se, že Bílý dům jmenuje trvalého nástupce Schapirové v následujících měsících.

Předsednictví Schapirové je zaznamenáníhodné zejména kvůli zvýšenému počtu vyšetřovaných případů insider tradingu, tedy zneužití důvěrných informací. Vzrostl i počet udělených pokut včetně 550 milionů dolarů pro Goldman Sachs za matení a neinformování klientů při prodeji strukturovaných produktů vytvořených Johnem Paulsonem a jeho hedgeovým fondem.

Další z oblastí, do které komise pod jejím vedením významně nakročila, jsou snahy o regulaci vysokofrekvenčních obchodů. Odchod Schapirové přichází v době, kdy se SEC připravuje na vynucování Dodd-Frankovy reformy z roku 2010.

Do funkce Mary Schapirovou jmenoval v roce 2009 v době vrcholu finanční krize prezident Barack Obama. Její první měsíce v předsednické funkci byly poznamenány výtkami k selhání dohledu při pádu realitního trhu, souvisejících praktik a derivátových produktů amerických bank či průběhu kolapsu Lehman Brothers. Do období rovněž promluvil pád investičního letadla Bernarda L. Madoffa.

Před Schapirovou, která je bez politické příslušnosti, SEC čtyři roky vedl republikán Christopher Cox.