Americké volby narušili „pozorovatelé“ z Československa

Průběh amerických voleb. Nachystáno je i občerstvení, ale hlavně lidé vyjadřují svou podporu jednomu, nebo druhému kandidátovi.

Průběh amerických voleb. Nachystáno je i občerstvení, ale hlavně lidé vyjadřují svou podporu jednomu, nebo druhému kandidátovi. Zdroj: ČTK

Hispánci v USA
Americké prezidentské volby
Americké prezidentské volby
Průběh voleb v USA
Americké prezidentské volby 2016
18
Fotogalerie

Do volební místnosti v Miami na Floridě se před zahájením amerických prezidentských voleb agresivně snažila dostat skupinka tří lidí s východoevropským přízvukem. Tvrdili o sobě, že jsou pozorovatelé z jakési Mezinárodní ligy voličů Československa. Veteránka ve volební komisi Gail Jonesová podle svého vyjádření nic podobného nikdy nezažila.

Skupina tvořená dvěma ženami a jedním mužem v úterý hlasitě bouchala na dveře volební místnosti v bytovém domě pro penzisty Stanley Axlrod UTD Towers, napsal server Miamiherald.com. Podle něj se nezvaní hosté snažili dostat dovnitř dvě minuty před otevřením místnosti v sedm hodin ráno.

„Měla jsem tu frontu třiceti až čtyřiceti lidí a ještě jsem se ani neučesala,“ vylíčila Gail Jonesová pro Miamiherald.com situaci před nečekanou návštěvou. Muže z podivné skupinky popsala jako blonďatého bělocha, sportovní postavy, ověšeného zlatými řetězi a hovořícího východoevropským přízvukem.

Podle Jonesové se dožadovali vstupu kvůli sledování voleb. Tvrdili o sobě, že jsou zahraniční volební pozorovatelé z Mezinárodní ligy voličů Československa a agresivně nutili komisařku, aby je vpustila dovnitř. Mávali při tom svými pasy, zalaminovanými odznaky a nějakými papíry. Jonesová jim ale sdělila, že musejí počkat, než si neznámou organizaci prověří u volebního ústředí.

„Řekla jsem jim, že dovnitř nikdo nemůže,“ uvedla komisařka. „Voliči hlasují a mají právo na soukromí. Měli byste odejít a až dostanu povolení, můžete se vrátit,“ popsala rozhovor s podivnými pozorovateli. Místo toho si ale blondýna ze skupiny začala voliče natáčet, což je nezákonné. Jonesová jí řekla, aby přestala, jenže žena na ní začala křičet.

Afroameričanka a veteránka ve volební komisi Jonesová je podle serveru sice menší postavy, nevypadá ale na to, že by se nechala zastrašit ječící rádoby pozorovatelkou. Jonesová ženě oznámila, že narušuje její prostor a odešla zavolat do volebního ústředí. Když se vrátila, záhadná skupinka tam už nebyla. 

Jonesové byla skupinka podezřelá i proto, že věděla, že Československo už dávno neexistuje. A samozřejmě s nejvyšší pravděpodobností neexistuje ani jakákoli Mezinárodní liga voličů Československa, neboli International Voters League of Czechoslovakia. Ve vyhledávačích se její název dohledat nedá.

Jediné, co Jonesová ví, že minutu před otevíračkou vetřelci přišli, aby narušili volby v její místnosti. „Dělám to již roky, ale nikdy jsem nic podobného nezažila,“ dodala dlouholetá volební komisařka.