Americkou ekonomiku hurikány příliš nezbrzdily

Stavba letadla Boeing 737 v továrně firmy v americkém Rentonu

Stavba letadla Boeing 737 v továrně firmy v americkém Rentonu Zdroj: ctk/AP

Firma Boeing byla založena v Seattlu před sto lety.
Bílý dům
Kolem Bílého domu jsou k vidění i jeřáby
New York - pohled z Top of the Rock
New York - pohled z Top of the Rock na Central Park
6
Fotogalerie

Ekonomika Spojených států si ve třetím čtvrtletí navzdory hurikánům udržela solidní tempo růstu. Americké ministerstvo obchodu dnes ve svém rychlém odhadu uvedlo, že hospodářský růst v ročním přepočtu zpomalil pouze na tři procenta z 3,1 procenta ve druhém kvartálu.

Největší světová ekonomika dosáhla minimálně tříprocentního růstu ve dvou čtvrtletích za sebou poprvé za tři roky. Růst ve třetím čtvrtletí navíc překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 2,5 procenta.

"Je to příznivá zpráva pro ekonomiku, kterou koncem čtvrtletí zasáhly dva hurikány," uvedl analytik John Ryding ze společnosti RDQ Economics. Negativní dopad hurikánů na spotřebitelské výdaje a stavebnictví kompenzoval nižší obchodní deficit a růst podnikových zásob v důsledku očekávaného růstu poptávky.

Růst spotřebitelských výdajů, které se na celkové ekonomické aktivitě ve Spojených státech podílejí více než dvěma třetinami, zpomalil na 2,4 procenta z 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Ministerstvo uvedlo, že celkový dopad hurikánů na hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí není schopno vyčíslit. Dodalo nicméně, že podle předběžných odhadů škody u fixních aktiv, jako jsou domy či vládní budovy, přesahují 131 miliard dolarů (2,9 bilionu Kč).

Analytici očekávají, že v celém letošním roce dosáhne růst americké ekonomiky zhruba 2,2 procenta proti růstu o 1,5 procenta loni. Příští rok počítají s dalším zrychlením celoročního růstu, a to na 2,4 procenta.

Cílem amerického prezidenta Donalda Trumpa je, aby se roční tempo hospodářského růstu vyšplhalo na tři procenta. Trump chce ekonomiku podpořit výrazným snížením daní a omezením regulace. Jeho administrativě se však významnější opatření v oblasti hospodářské politiky zatím prosadit nepodařilo.