Americký přístav vyklidila bombová hrozba, nebezpečí ale nehrozí

Bomba má být na lodi Maersk Memphis.

Bomba má být na lodi Maersk Memphis. Zdroj: reprofoto marinetraffic.com

Americké bezpečnostní úřady evakuovaly přístav v jihokarolínském Charlestonu kvůli podezření, že na palubě lodě Maersk Memphis může být takzvaná špinavá bomba, tedy nálož obsahující radioaktivní materiál. Mimořádná opatření ale byla nakonec odvolána.

Rejdařská společnost Maersk Line uvedla, že americká pobřežní stráž ji o povaze nebezpečí informovala, firma proto ihned nechala loď vyklidit. "Plavidlo bylo okamžitě evakuováno, posádka je v bezpečí a na pevnině. Plně spolupracujeme s úřady, které situaci řeší," uvedla společnost v prohlášení.

Pobřežní stráž v tiskovém prohlášení sdělila, že na možnou hrozbu byla upozorněna ve středu ve 20:00 místního času, což bylo podle informací zhruba dvě hodiny před očekávaným připlutím lodi. 

Poplach byl však nakonec planý. Pobřežní stráž také uvedla, že člověk, který hrozbu v podobě bomby s radioaktivním materiálem ohlásil, byl zadržen. Nyní ho vyslýchají bezpečnostní úřady.

Kontejnerová nákladní loď Maersk Memphis připlula do Charlestonu z amerického přístavu v Newarku, předtím podle webu Maersk Line kotvila mimo jiné v ománském přístavním městě Salála.