Americký průmysl výrazně přidal, narozdíl od zbytku světa

Provoz Alcoa

Provoz Alcoa

Růst v americkém zpracovatelském průmyslu v listopadu nečekaně výrazně zrychlil a index aktivity v sektoru vystoupil na nejvyšší úroveň od června. Zlepšily se ukazatele produkce, nových zakázek a vývozu, sdělil dnes institut ISM, který měří ekonomickou aktivitu na základě anket u nákupních manažerů amerických firem.

Celkový index aktivity zpracovatelského průmyslu se zvýšil na 52,7 bodu z říjnových 50,8 bodu. Index se již 28 měsíců drží nad úrovní 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že index stoupne na 51,5 bodu.

Ukazatel nových zakázek vzrostl na 56,7 bodu, nejvýše od srpna. Dílčí měřítko zaměstnanosti naopak vykázalo pokles na 51,8 z říjnových 53,5 bodu.

Dnešní údaje z USA ostře kontrastují s vývojem jinde ve světě. Podle ranních údajů se aktivita v čínském průmyslu minulý měsíc kvůli poklesu poptávky doma a ve světě poprvé po téměř třech letech snížila a její index klesl pod 50 bodů. Index nákupních manažerů v eurozóně byl potvrzen na 46,4 bodu, což je nejslabší úroveň za dva roky. Britský index průmyslové aktivity klesl na 47,6 bodu, nejníže od června 2009.

Zpracovatelský sektor zůstává hlavním motorem oživování americké ekonomiky z recese, která skončila v červnu 2009. Nad 50 body se drží od srpna 2009 a letos v únoru se dostal nejvýše od května 2004.