Americký Senát schválil návrh zákona na odvrácení rozpočtové krize

Lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer

Lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer Zdroj: Profimedia.cz

Americký Senát schválil návrh zákona o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Informovaly o tom v noci na dnešek agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.

„Žádné drama, žádný odklad, žádný vládní shutdown,“ řekl před hlasováním lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer. Senátoři nakonec návrh zákona odsouhlasili v poměru 87 ku 11 hlasům.

Výdajový balík zachovává financování vlády na současné úrovni po dobu dalších zhruba dvou měsíců a bude třeba vyjednat její dlouhodobé financování, poznamenala AP.

Plán, se kterým přišel republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, části vládních složek prodlužuje financování do 19. ledna a ostatním do 2. února. Zachovává při tom rozpočtová pravidla schválená v loňském roce, kdy měli v obou komorách Kongresu navrch demokraté.

Bílý dům minulý týden Johnsonův návrh označil za neseriózní, nepohrozil však, že by jej Biden v případě schválení Kongresem vetoval.

Návrh zákona nezahrnuje požadavek Bílého domu na vojenskou pomoc Izraeli a Ukrajině ani financování humanitární podpory pro Palestince, podotkla AP. Zákonodárci podle ní pravděpodobně po svátcích Díkuvzdání více zaměří svou pozornost na vyjednání dohody ohledně těchto požadavků.

Poslední prodlužování loňského rozpočtu vyústilo v říjnu v odvolání Johnsonova předchůdce Kevina McCarthyho, kvůli čemuž byla sněmovna několik týdnů bez předsedy.