Američtí republikáni straší Putinem, prý se snaží prodat image chlapáka

Vladimir Putin,

Vladimir Putin, Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin se stal oblíbeným tématem předvolební kampaně ve Spojených státech. Republikáni, znechucení podle jejich názoru slabou Obamovou zahraniční politikou, Putina používají jako strašáka, kvůli němuž je třeba zásadně přehodnotit vztah k Rusku.

Zatímco Obamova administrativa se pokoušela zabránit eskalaci napětí ve světě, republikáni by rádi viděli svoji zemi jako aktivnějšího globálního hráče. Ruský prezident se nyní objevuje v kandidátských projevech přinejmenším stejně často jako islámští teroristé.

„Putin se snaží prodat image chlapáka,“ řekl například jihokarolínský senátor Lindsey Graham. „Jeho stylem je pořádně si rýpnout a říci: Západ nás nebude komandovat.“

Energie jako zbraň

Další republikáni se předhánějí v návrzích, jak oslabit vliv Ruska v Evropě. Podle bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho je nutné konkurovat ruskému vývozu energií, na němž je z velké části závislá Ukrajina a východní část Evropské unie. „Vladimir Putin používá energetiku, aby držel naše spojence jako rukojmí. Pokud bude energie sloužit jako zbraň, pak tvrdím, že Amerika musí mít největší arzenál,“ prohlásil Perry.

Nejnapjatější období od studené války

Bývalý velvyslanec USA v Rusku, demokrat Michael McFaul, kontruje tvrzením, že za Obamovy vlády bylo ve vztazích s Ruskem dosaženo mnoha úspěchů. „Ještě před pár lety jsme zažívali etapu spolupráce, nyní jsme zřejmě v nejnapjatějším období od konce studené války.“

Současná napjatá situace mezi Západem a Ruskem v mnoha Američanech vyvolává vzpomínky na období studené války a tehdejšího republikánského prezidenta Ronalda Reagana. Ten během svého vládnutí umořil tehdejší Sovětský svaz v závodu ve zbrojení, v němž obě země utopily obrovské částky.