„Amerika na prvním místě.“ Trump první den ve funkci odstoupí od dohody TPP

Donald Trump mimosoudně vyplatil studentům 25 milionů dolarů

Donald Trump mimosoudně vyplatil studentům 25 milionů dolarů Zdroj: Reuters

Donald Trump ohlásil odstoupení od TPP.
Donald Trump, Jeff Sessions a Donald Trump
Donald Trump a James Mattis
Donald Trump
5
Fotogalerie

Budoucí americký prezident Donald Trump chce první den ve funkci ohlásit odstoupení od transpacifické obchodní dohody TPP, která je součástí politického odkazu dosluhující hlavy státu Baracka Obamy. Trump ve videovzkazu prohlásil, že chce místo TPP, kterou považuje za nevýhodnou pro americkou ekonomiku, dojednat spravedlivé bilaterální dohody.

„Požádal jsem svůj tým pro převzetí moci, aby připravil seznam akcí, ke kterým můžeme přikročit první den,“ řekl Trump, který se vlády ujme 20. ledna 2017. Oficiální video prohlášení bylo zveřejněné na Youtube. „Chystám se vydat oznámení o úmyslu odstoupit od transpacifické obchodní dohody,“ dodal s tím, že TPP nahradí férové bilaterální dohody, které navrátí práci a pracovní místa zpět do Ameriky.

Dohodu TPP letos v únoru podepsalo 12 zemí - vedle Spojených států rovněž Japonsko, Brunej, Malajsie, Vietnam, Singapur, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Chile a Peru. Dohoda pokrývá asi 40 procent světové ekonomiky, ale prochází ještě dvouletým ratifikačním obdobím. Aby začala fungovat, musí ji schválit nejméně šest států, které budou představovat 85 procent hrubého domácího produktu (HDP) 12 signatářských států.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte ZDE.

Japonský premiér Šinzó Abe, který je nyní v Argentině, prohlásil, že existence TPP bez USA by postrádala smysl. Řekl také, že během sobotního setkání v Limě s ostatními signatářskými zeměmi TPP, nevedl se svými protějšky žádné diskuze o tom, jak dohodu uvést do praxe i bez účasti Washingtonu.

Australský premiér Malcolm Turnbull řekl, že ostatních 11 států ratifikaci smlouvy podporuje a chce, aby dohoda fungovala. "Pan Trump a jeho nový Kongres musejí učinit vlastní rozhodnutí v zájmu Ameriky," řekl. Malajsijský premiér Najib Razak si myslí, že "Donald Trump jako demokraticky zvolený příští prezident USA má právo činit politická rozhodnutí, která bude považovat za správná".

Předseda vlády Nového Zélandu John Key se vyjádřil kritičtěji. "Spojené státy nejsou ostrov a nemohou si říkat, že nebudou obchodovat se zbytkem světa. V určitém bodě to budou muset vzít v úvahu," řekl.

Ekonom Harumi Taguči se podle zpravodajského serveru BBC domnívá, že "zhroucení TPP vytvoří v Asii vakuum a že se začíná hovořit o tom, že se je chystá vyplnit Čína".

Podle analytiků bude Čína prosazovat regionální obchodní dohodu s názvem Regionální všeobecné ekonomické partnerství (RCEP), která nemá zahrnovat americký kontinent. Tato dohoda ale podle znalců nepřinese asijským zemím výhody srovnatelné s TPP, protože mnohé z nich už mají přednostní přístup na čínské trhy v rámci dohody mezi Čínu a státy ze Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) z roku 2010.

Ačkoli některá média v souvislosti s Trumpovými slovy o TPP zmínila prezidentské nařízení, Trump o něm ve skutečnosti nehovořil a použil termín akce. Zatímco nařízení má právní závaznost, akce je podle experta na americkou politiku Toma Murseho spíše neformálním návrhem či postupem, navíc většinou bez právní závaznosti.

Trump ve videovzkazu ujistil občany Spojených států, že práce na převzetí moci pokračuje bez komplikací a že vedle odstoupení od TPP chystá řadu dalších opatření, které mají přispět k blahobytu v zemi. „Moje agenda bude založena na prostém jádru - Amerika na prvním místě,“ vysvětlil.

Jako příklad dalších chystaných opatření zmínil, že nařídí pravidlo, podle kterého při zavedení nové regulace budou muset být dva jiné regulační předpisy zrušeny. Chystá se také povařit ministerstvo práce, aby prošetřilo případy zneužívání vízových programů.