Ani pět let po „majdanu“ není zjednána spravedlnost, tvrdí ukrajinská prokuratura

V pondělí 9.prosince 2013 po poledni se kolem Majdanu nezaležnosti stáhla smyčka policejního obklíčení. Vláda se rozhodla, že na Majdan pustí jen lidi, ale ne zásobování, vodu a potraviny. Začala blokáda centra revoluce, vše potřebné je odteďka nutné donést na náměstí v rukou. Fotografie jsou z policejního obklíčení na ulici Kreščatyk.

V pondělí 9.prosince 2013 po poledni se kolem Majdanu nezaležnosti stáhla smyčka policejního obklíčení. Vláda se rozhodla, že na Majdan pustí jen lidi, ale ne zásobování, vodu a potraviny. Začala blokáda centra revoluce, vše potřebné je odteďka nutné donést na náměstí v rukou. Fotografie jsou z policejního obklíčení na ulici Kreščatyk. Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Ukrajinský majdan
Ukrajinský Majdan
Billboard s Julií Tymošenkovou
Ukrajinští nacionalisté, rok 2017
18
Fotogalerie

Pět let po krvavých násilnostech na kyjevském náměstí Nezávislosti, které si vyžádaly více než stovku mrtvých, stále ještě nejsou známi a usvědčeni všichni viníci. V Kyjevě to prohlásil náčelník vyšetřovací správy ukrajinské generální prokuratury Serhij Horbaťuk. Soudy projednávají téměř 300 trestních kauz, odsouzeno ale bylo zatím jen devět lidí. Za neuspokojivý stav může podle Horbaťuka politické vedení státu a špatně fungující justice.

Vyšetřování událostí vedoucích v roce 2014 k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče dostatečně nepokročilo proto, že ukrajinské vedení, ministerstvo vnitra ani velitelé policie neposkytují vyšetřovatelům dostatečnou podporu, řekl Horbaťuk. V policejních orgánech podle něj stále pracuje 36 osob podezřelých z podílu na krvavých incidentech v Kyjevě v únoru 2014. Deset z nich zastává velitelské funkce. Vyřizování jednotlivých kauz ukrajinské soudy zdržují, řekl zástupce generální prokuratury.

Ukrajinci protestovali proti Janukovyčově režimu od listopadu 2013 v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Na řadě míst se policie dopustila proti demonstrantům násilí, mrtví a zranění byli hlášeni už před kritickými dny 18. až 20. února 2014, kdy incidenty vyvrcholily v centru Kyjeva střelbou do davu protestujících.

Podle listu Ukrajinska pravda se v současné době na Ukrajině prošetřuje 4700 případů násilí proti civilnímu obyvatelstvu z let 2013-14. Obviněno bylo 442 osob, trestní spisy 289 z nich byly odeslány soudům. Vina byla prokázána 52 lidem, devět jich bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům.

Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) dnes vydala prohlášení, v němž Ukrajinu ostře kritizuje za nedostatečně efektivní vyšetřování zločinů spáchaných před pěti lety. "Tato doba je dostatečně dlouhá pro nastolení spravedlnosti. Pro většinu obětí, které trpěly vinou policie, je ale spravedlnost stále nedostupná," uvádí se v prohlášení. "Ukrajinští politici dali nejeden halasný slib, ale čas a fakta hovoří samy za sebe," konstatovala AI a dodala, že státní moc musí vyšetřovatele ochránit před politickým nátlakem.

Postup státních orgánů dnes na tiskové konferenci v Kyjevě obhajovala Iryna Lucenková, představitelka prezidenta v kyjevském parlamentu a předsedkyně parlamentní frakce vládní strany Blok Petra Porošenka. Projednávané případy podle ní vyžadují "projít stovkami, ba tisíci expertíz, provést tisíce, ba desetitisíce výslechů". V jiných zemích podle Lucenkové takový proces trvá desítky let.

Vyšetřování ale bylo už ukončeno a spisy mohou být odeslány soudům, řekla poslankyně. "Viníci byli určeni a objednavatelé nalezeni," konstatovala bez dalších podrobností. Soudní řízení podle ní potrvá nejméně rok.