Ankara odmítla držet příměří, dál útočí proti Kurdům

Stíhačka F-16 turecké armády

Stíhačka F-16 turecké armády Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons

Turecká armáda pokračuje v ofenzivě proti kurdským separatistům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), a to navzdory jednostrannému příměří, které kurdští povstalci vyhlásili v sobotu kvůli blížím se parlamentním volbám. Během víkendu turecké letectvo zasahovalo proti PKK na jihovýchodě země a také v severním Iráku, podle prohlášení armády zahynulo pět desítek kurdských bojovníků a dva vojáci. Vedení PKK nicméně znovu potvrdilo, že bude jednostranné příměří dodržovat.

Vedení PKK v sobotu uvedlo, že jednostranné příměří hodlá dodržovat až do voleb 1. listopadu. Oznámení se očekávalo a přišlo krátce po spáchání bombových útoků v Ankaře, kde zemřelo téměř sto lidí. Turecká armáda ale v operaci proti povstalcům pokračovala.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek uvedla, že v neděli bylo při náletech v Iráku zabito 30 až 35 povstalců. Při sobotních náletech na jihovýchodě Turecka u města Lice přišlo o život 14 bojovníků PKK, sdělila armáda. Při zásahu v provincii Erzurum byli v neděli zraněni dva vojáci, kteří v později v nemocnici svým zraněním podlehli.

Vedení PKK prostřednictvím prokurdské tiskové agentury Firat News zopakovalo, že bude dodržovat jednostranné příměří, a to i z úcty k obětem útoků v Ankaře. Bojovníci se prý budou pouze bránit v případě otevřeného útoku. Ještě před ohlášením příměří turecký vicepremiér Yalçın Akdogan tento krok odsoudil: podle něj jde jen o vychytralou taktiku před volbami.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval letos v červenci. O život od té doby přišlo přes 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.