Anonymous napadli i francouzské úřady. Pokračují odvety za megaupload

symbol hnutí Anonymous

symbol hnutí Anonymous Zdroj: wikipedia

Hackerské sdružení Anonymous v pátek napadlo stránky kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Informoval o tom server nouvelobs.com, podle nějž jde zřejmě o odvetu související s rozhodnutím amerických úřadů uzavřít server pro sdílení souborů megaupload.com. Sarkozy v prohlášení v noci na pátek akci přivítal s tím, že boj proti podobným serverům je nutností k zachování kulturní různorodosti ve světě. USA žádají Nový Zéland o vydání zadrženého zakladatele megauploadu.

Agentura AFP uvedla, že útok na stránky Elysejského paláce neměl dlouhé trvání. Podle webu se při vyhledávání na stránkách francouzské prezidentské kanceláře v navigační liště objevil slogan sdružení We Are Legion (Je nás mnoho). Na konci dne byl web volně přístupný a stopy pirátského útoku již nebyly patrné.

Hackerské sdružení kvůli rozhodnutí amerických úřadů uzavřít server megaupload.com již ve čtvrtek napadlo stránky amerického ministerstva spravedlnosti, Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a hudebních a filmových společností, například Universal Music.

Americké úřady vedení megauploadu obvinily z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví a ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že zahájilo trestní stíhání vůči zakladateli služby Kimovi Schmitzovi, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, a několika členům firmy. Schmitz a tři jeho spolupracovníci už byli zadrženi na Novém Zélandu, po dalších třech se pátrá.

Kim Dotcom se před policií schoval do trezoru s puškou v ruce

Postup amerických úřadů ale sklidil kritiku některých organizací sdružujících aktivisty za svobodu slova na internetu.
„Tento způsob uplatňování mezinárodních právních procedur při kontrole internetu vytváří nebezpečný precedens. Když mohou Spojené státy nechat zatknout německého občana na Novém Zélandu kvůli porušení autorských práv (v USA), co přijde dál?“ uvedla organizace Electronic Frontier Foundation.

Polemiku kolem případu oživil průběh zatčení sedmatřicetiletého Němce Schmitze-Dotcoma, které bylo jak vystřiženo z gangsterského filmu. Novozélandská policie na základě amerického zatykače provedla razie v desítce objektů a nakonec muže dopadla v jeho rozlehlém sídle zvaném Dotcom Mansion.

Pronásledovaný se ukryl do velkého trezoru, kde byl nalezen s puškou v ruce. Policisté na místě zabavili několik luxusních aut včetně růžového Cadillaku z roku 1959 a legendární Rolls Royce Phantom. USA požadují jeho vydání, o čemž má v pondělí jednat novozélandský soud.