Apple již není nejdražší značkou světa. Předstihl jej těžař Saudi Aramco

Apple už není nejhodnotnější značkou světa. Kvůli propadu akcií technologických gigantů jej předběhl těžař Saudi Aramco. Na snímku šéf Applu Tim Cook.

Apple už není nejhodnotnější značkou světa. Kvůli propadu akcií technologických gigantů jej předběhl těžař Saudi Aramco. Na snímku šéf Applu Tim Cook. Zdroj: e15.cz

Nejdražší značkou světa je nyní saúdskoarabská těžařská společnost Saudi Aramco.
Novým premiérem Slovinska je Robert Golob (na snímku). Jeho Hnutí svoboda se ve středu domluvilo na vytvoření vládní koalice.
Americké akcie včera znovu výrazně oslabily.
Velká Británie je připravena bránit skandinávské země - Finsko a Švédsko, pokud by byly vojensky napadeny. Na fotografii britský premiér Boris Johnson.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Slovinsko má novou vládu, povede ji Golob 

Politická strana Gibanje Svoboda neboli Hnutí svoboda, která s přehledem vyhrála dubnové parlamentní volby ve Slovinsku se 34 procenty hlasů, se dohodla na vládní koalici s dalšími dvěma levicovými stranami. Nová koalice ohlásila také program a podobu budoucí vlády. Slovinsko tak nyní povede pětapadesátiletý předseda Hnutí svoboda a bývalý podnikatel Robert Golob. Dosavadní premiér země Janez Janša, jehož Slovinská demokratická strana skončila ve volbách druhá s 23 procenty hlasů, míří do opozice. Janša je oponenty označován za pravicového populistu a je často přirovnáván k předsedovi maďarské vlády Viktoru Orbánovi. 

Británie pomůže chránit Skandinávii

Spojené království uzavřelo dohody se Švédskem a Finskem na podporu evropské bezpečnosti. Jejich součástí je slib, že Londýn poskytne těmto zemím pomoc, pokud by se staly terčem útoku. Oba severoevropské státy ve středu navštívil šéf britské vlády Boris Johnson. Finský prezident Sauli Niinistö by mohl podle některých médií už ve čtvrtek požádat o vstup své země do Severoatlantické aliance (NATO). Přístupový proces by pak trval několik měsíců. Stejný záměr má pravděpodobně i Švédsko.  

Z trhů a burz 

Evropské burzy posílily, americké poklesly

Americké akcie ve středu oslabily. Investoři v USA se nadále obávají vysoké inflace a růstu úrokových sazeb. Index S&P 500 se snížil o 1,65 procenta, Dow Jones klesl o 1,02 procenta a Nasdaq Composite ztratil 3,18 procenta. Naproti tomu trhy v západní Evropě včera výrazně posílily. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 se zvýšil o 1,74 procenta. Britský FTSE 100 přidal 1,44 procenta. Německý DAX zpevnil o 2,17 procenta. Francouzský CAC 40 uzavřel v zisku 2,5 procenta a nizozemský AEX nabyl 1,94 procenta. 

Saudi Aramco je hodnotnější než Apple

Apple už není nejhodnotnější značkou světa, upozornil server CNBC. Může za to strmý propad akcií amerických technologických firem z posledních dnů. Cenné papíry Applu ve středu zlevnily o více než pět procent na 146,5 dolaru za akcii. Značka Apple tak má v současné době hodnotu 2,37 bilionu dolarů. Na prvním místě ji vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco. Energetickým podnikům se tento týden na burzách naopak daří výtečně.  

Tweet dne

„Ráda jsem opět potkala prezidenta Miloše Zemana, velkého podporovatele svobodného Běloruska. Ujistil mne, že Česká republika je připravena pomoci Bělorusům konkrétními činy, jeho tým a česká vláda spolupracují na otevření Domu svobodného Běloruska, který vznikne už letos v Praze.“ 

Vůdkyně prozápadní běloruské opozice Svjatlana Cichanouská je aktuálně na návštěvě v Praze. 

Stane se dnes

  • Rada OSN pro lidská práva se bude zabývat porušováním lidských práv v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Jako plnohodnotný člen se zasedání poprvé zúčastní i Česká republika.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel se v Tokiu sejdou s japonským premiérem Fumiem Kišidou.
  • Německý parlament bude hlasovat o návrhu, který by spolkové vládě umožnil znárodňovat energetické firmy. Opatření má být krajním řešením pro zajištění dodávek v případě nouze.