Apple představí nový iPhone 7. září. Thajsko po čtrnácti letech zdraží instantní nudle

Společnost Apple uspořádala na 7. září tiskovou konferenci. Pravděpodobně na ní odhalí nový iPhone 14.

Společnost Apple uspořádala na 7. září tiskovou konferenci. Pravděpodobně na ní odhalí nový iPhone 14. Zdroj: e15.cz

Japonský premiér Fumio Kišida oznámil, že se země vrátí k využívání jaderné energetiky.
Visa a Mastercard čelí vyšetřování ve Velké Británii. Prý si účtují vysoké poplatky za transakce do EU.
Francie zakázala reklamy na fosilní paliva. Na snímku francouzský prezident Emmanuel Macron.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 237. den roku, svátek má Radim, před 54 lety proběhla na Rudém náměstí v Moskvě krátká demonstrace proti invazi vojsk států Varšavské smlouvy do Československa. Zúčastnilo se jí pouze osm lidí, kteří za to byli přísně potrestáni.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Francouzská vláda zakázala reklamy na „špinavá“ paliva

Francie je první evropskou zemí, která zakázala reklamy na fosilní paliva. Výjimku má zatím zemní plyn. Pravidla se však mají zpřísnit od června příštího roku. Firmám, které nový zákon poruší, hrozí pokuta až 100 tisíc eur, skoro 2,5 milionu korun. Zákaz kritizují šéfové francouzských supermarketů. Prý jim například znemožní informovat zákazníky, že pohonné hmoty zlevnily. Podle klimatických aktivistů naopak není dostatečně efektivní a společnosti ho budou obcházet.   

Japonsko se vrací k jaderné energetice

Japonský premiér Fumio Kišida ve středu oznámil, že země obnoví provoz nečinných jaderných reaktorů a zváží výstavbu nových. Pověřil také úředníky svého kabinetu, aby přišli s konkrétními návrhy do konce roku. Jedná se o významný obrat v japonské energetické politice. Jedna z největších ekonomik světa se podobně jako Německo zdráhala využívat jádro po havárii v elektrárně Fukušima v roce 2011. 

Thajsko poprvé od roku 2008 zdraží instantní nudle

Thajská vláda po čtrnácti letech povolí obchodníkům zdražit instantní nudle. Cena této základní potraviny byla dlouho zastropovaná na šesti bahtech, asi 4,12 korunách za jedno balení. Výrobci však tlačili na politiky, aby limit zvedli alespoň na osm bahtů. Thajská ekonomika, která je silně závislá na cestovním ruchu, se stále nezotavila z koronakrize. Stát se zároveň potýká s nejvyšší inflací za čtrnáct let.   

Britští regulátoři vyšetřují Visu a Mastercard

Američtí vydavatelé platebních karet Visa a Mastercard čelí rozsáhlému vyšetřování ve Velké Británii. Tamní regulátoři podezírají tyto firmy, že si po brexitu začaly účtovat až příliš vysoké poplatky za platební transakce mezi Spojeným královstvím a zeměmi Evropské unie. Visa i Mastercard to však vysvětlují nárůstem konkurence na karetním trhu. Vzrostl podle nich také počet podvodníků.    

Apple odhalí iPhone 14 na začátku září

Společnost Apple uspořádá 7. září tiskovou konferenci. Záznam z ní bude vysílat na svých webových stránkách. Očekává se, že amerických technologický gigant na konferenci představí čtyři nové modely chytrých telefonů, takzvaný iPhone 14 a možná i nějaké další produkty. Akcie Applu ve středu mírně posílily, za letošní rok jsou však ve ztrátě okolo osmi procent.   

Stane se dnes

  • Prezident Spojených států Joe Biden bude telefonicky hovořit se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Obavy ze zesílených útoků Ruska na Ukrajinu se včera nepotvrdily. V noci na dnešek sice otřáslo Kyjevskou oblastí několik explozí, nejsou však hlášeny žádné oběti ani škody.
  • Začíná každoroční sympozium centrálních bankéřů, které v horském letovisku Jackson Hole v americkém státě Wyoming pořádá Federální rezervní systém (Fed). Potrvá do 27. srpna. 
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí. 
  • Institut Ifo bude informovat o srpnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu.