Arabská koalice vyhlásila od pondělí humanitární příměří v Jemenu

Vládní vojska v Adenu

Vládní vojska v Adenu Zdroj: CTK

Arabská sunnitská koalice v čele se Saúdskou Arábií jednostranně vyhlásila pětidenní humanitární příměří v boji proti šíitským rebelům v Jemenu. Příměří má začít platit od nedělních 23:59 místního času (22:59 SELČ), oznámila saúdskoarabská agentura SPA.

Příměří má umožnit dodávky humanitární pomoci do Jemenu, citovala agentura z prohlášení arabské koalice. Ta v něm ale zároveň zdůraznila, že si vyhrazuje právo odpovědět na jakékoli „vojenské aktivity nebo akce“ šíitských povstalců.

V textu prohlášení se podle agentury AFP upřesňuje, že koaliční rozhodnutí o příměří bylo přijato na žádost jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Ten se s velkou částí své vlády uchýlil před povstalci do Rijádu.

Hádí, jehož loajálním silám se nedávno podařilo po čtyřech měsících bojů dobýt na povstalcích z velké části jihojemenské město Aden, si prý přál toto příměří, aby bylo možné „dopravit do země a rozdělit zuboženému obyvatelstvu co nejvíce humanitární a zdravotnické pomoci“. Dvě předchozí příměří vyjednaná zástupci OSN nebyla v terénu dodržena a válčící strany během nich své bojové akce nezastavily.