Argentina nevzdává boj s věřiteli. Žaluje USA u soudu v Haagu

Palais de la Paix Vredespaleis, sídlo Mezinárodního soudního dvora

Palais de la Paix Vredespaleis, sídlo Mezinárodního soudního dvora Zdroj: Lybil BER, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Argentina posunula svůj spor s americkými věřiteli a soudy, kteří ji poslali do platební neschopnosti, na vyšší úroveň. Země požádala Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, aby zahájil řízení proti Spojeným státům za to, že svými kroky vůči argentinskému dluhu porušují suverenitu této jihoamerické země.

Buenos Aires v žádosti tvrdí, že Spojené státy „porušily suverenitu a státní nedotknutelnost Argentiny v důsledku rozhodnutí amerických soudů“. Je to nejnovější krok v mnohaletém sporu mezi Buenos Aires a věřiteli, kteří nepřistoupili na výměnu dluhopisů po státním bankrotu Argentiny v letech 2001 a 2002.

Americký soudce loni rozhodl, že Argentina musí žalujícím vlastníkům nerestrukturalizovaných dluhopisů vyplatit 1,33 miliardy dolarů (27,4 miliardy korun), než bude moci vyrovnat splatnou částku ostatním investorům. V červnu jeho rozhodnutí de facto potvrdil nejvyšší soud USA, když se kauzou odmítl zabývat.

Argentina vyplacení žalujících investorů odmítla v obavě, že se k nim připojí další věřitelé. Buenos Aires kvůli tomu nemohlo vyrovnat splatnou částku držitelům vyměněných dluhopisů po bankrotu, a na konci července se tak země podruhé za necelých 13 let dostala technicky do platební neschopnosti. Argentina tvrdí, že závazky neporušila, protože peníze na splátky dluhopisů zaslala bankám, které ale na základě nařízení amerického soudu odmítly peníze převést na účty držitelů dluhopisů.

Soud v Haagu uvedl, že žádost Argentiny přeposlal americké vládě. Dodal, že dokud Washington nepřijme jeho jurisdikci, žádné řízení zahajovat nebude.