Atentát v jihojemenském Adenu si vyžádal nejméně 45 obětí

Výbuch v Jemenu, ilustrační foto

Výbuch v Jemenu, ilustrační foto Zdroj: CTK

Počet obětí dnešního sebevražedného útoku ve vojenském areálu v jihojemenském Adenu podle agentury AFP vzrostl na nejméně 60. Původně se hovořilo o 11 až 15 mrtvých. Zranění utrpělo dalších přinejmenším 60 lidí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Sebevražedný atentátník dorazil k vojenskému areálu autem a odpálil se před budovou náborového a školicího střediska jemenské armády. Tam čekali muži, kteří měli zájem o službu ve vojsku válkou zmítané země. V Jemenu už dva roky trvá konflikt mezi šíitskými povstalci a sunnitskou vládou. Loni v březnu se do bojů zapojily Saúdská Arábie a další arabské státy, které podporují vládní síly. Podle různých zdrojů si už konflikt vyžádal až devět tisíc obětí.

K dnešnímu teroristickému útoku se přihlásila radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS). Přihlášení k odpovědnosti zveřejnila agentura Amak, která je na radikály napojená.

Zranění při útoku utrpělo podle různých zdrojů kolem třiceti až šedesáti lidí. Sebevražedný atentátník zaútočil vozem naloženým trhavinami na lidi, kteří se shromáždili u náborového a školicího střediska jemenské armády v přístavním městě Adenu. Podle agentury Reuters šlo o rekruty, kteří čekali na výdej snídaně.